• Dr. Lucian Eva, managerul unității, susține că aceștia nu au lucrat pe o secție unde erau tratați pacienți infectați sau suspecți de COVID-19, subliniind că transmiterea este comunitară.
  • “Nu putem controla ce se întâmplă dincolo de porțile spitalului, dar apelasem la responsabilitatea lor și la faptul că au educația necesară să se protejeze”, a declarat managerul spitalului pentru Libertatea.

Spitalul de Neurochirurgie de la Iași, spital-suport ce tratează pacienți infectați cu noul coronavirus la Terapie Intensivă, a impus mai multe protocoale pentru a evita infectarea cadrelor medicale. Angajații lucrează în ture de două săptămâni, iar în următoarele două trebuie să stea acasă, în autoizolare.  La revenirea în spital sunt testați, iar dacă testul este negativ își încep tura pentru următoarele două săptămâni.

Focarul de COVID-19 exact așa a fost depistat: o asistentă care lucrase în urmă cu două săptămâni a fost depistată pozitiv la testarea dinainte de intrare în tură, iar ulterior au fost testați toți cei care au lucrat pe tură cu ea.

Rezultatele au venit în cursul nopții de joi spre vineri: 11 teste pozitive, unul la un medic rezident neurochirurg, iar 10 la asistente și infirmiere.

Managerul spitalului: “Nu putem controla ce se întâmplă dincolo de porțile spitalului”

Conducerea unității medicale pune infecțiile pe seama faptului că în ultima perioadă populația s-a relaxat și nu a mai luat aceleași măsuri de protecție individuală, lăsând să se înțeleagă și faptul că într-o astfel de situație se află și cele 11 cadre medicale.

Dr. Lucian Eva, managerul spitalului

“Nu putem control ce se întâmplă dincolo de porțile spitalului, am apelat la responsabilitatea lor și la faptul că au educația să înțeleagă anumite lucruri. Lucrurile au fost privite în ultimele săptămâni cu mai multă relaxare, mulți dintre oameni, inclusiv cadre medicale, au depășit temerea legată de virus, iar toate aceste lucruri au făcut ca în momentul de față să depistăm unul dintre cadrele medicale care erau în perioada de izolare ca fiind infectați cu COVID-19 cu două zile înainte de revenirea la serviciu”, a declarat managerul spitalului, Lucian Eva.

Momentan au fost testate toate cadrele medicale care au lucrat în tura respectivă, mai sunt încă teste nefinalizate, dar o parte dintre cei 10 sunt deja internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. 

Managerul Spitalului de Neurochirurgie a explicat pentru Libertatea că există cinci circuite funcționale pentru a identifica toți suspecții. Astfel, toți pacienții sunt testați înainte de internare, stau în zone-tampon timp de 24 de ore înainte de sosirea rezultatelor și toți pacienții poartă mască pe perioada internării, inclusiv cei care au rezultatul negativ la test.

“Credem că transmiterea s-a făcut comunitar, în afara spitalului, fapt ce va fi determinat și de ancheta epidemiologică. Am fost pregătiți și pentru un astfel de scenariu și am luat măsuri imediat: se testează tot personalul medical, inclusiv unii dintre pacienți care au deja rezultat negativ, s-au luat măsuri de izolare și decontaminare. Este un fapt real, îl tratăm ca atare, dar trebuie să ne facem treaba în continuare și sperăm să limităm acest focar și să ne continuăm activitatea”, a explicat managerul.

Surse din unitatea medicală au precizat însă pentru Libertatea că este posibil ca angajații să se fi întâlnit în perioada izolării și să fi luat infecția unul de la celălalt.

Întrebat care ar fi șansele ca 10 cadre medicale să fi stat în izolare, să fi luat individual virusul din comunitatea în care se află, managerul spitalului a precizat că există unele întrebări la care nici el nu are răspuns. 

Aceleași semne de întrebare le-am avut și noi, fiindcă toate măsurile în toată perioada aceasta au fost extrem de eficiente, tot personalul este instruit, bolnavii poartă măști de protecție, avem echipamente și circuite pentru fiecare situație. Vă dați seama că dacă era să fi fost de la un pacient din spital ar fi ieșit toate testele pozitive”, a declarat dr. Lucian Eva.

Managerul spitalul de Neurochirurgie de la Iași:

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Iași au precizat pentru Libertatea că ancheta este în desfășurare și că este timpuriu să identifice de unde a pornit întreaga situație. 

Foto reprezentativă: BZI.ro.

Urmărește-ne pe Google News