Iată 10 dintre prezicerile sale:
1. Africa de Sud va avea o creştere economică susţinută, în timp ce Orientul Mijlociu va fi „un amestec de religii, mişcări religioase şi etnii”
2. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi vor cultiva legume şi-şi vor produce hrana pentru a depinde din ce în ce mai puţin de marii producători şi distribuitori.
3. Internetul de mare viteză va deveni o regulă şi videoconferinţele vor deveni atât de obişnuite încât le vor permite funcţionarilor să nu mai meargă la birou şi să lucreze în oricare alt loc din lume.
4. China se va afirma ca o putere economică mondială majoră, se va alia cu Brazilia şi India pentru a influenţa ratele de schimb, cu Venezuela şi cu unele ţări africane pentru nevoile sale energetice.
5. Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a obţine cele şapte metale rare şi indispensabile pentru fabricarea unor bunuri atât de diverse, precum eoliene, maşini hibrid, radare şi arme.
6. Dezvoltarea formelor alternative de energie va crea „perdanţi într-o lume a posthidrocarburilor”, inclusiv Arabia Saudită, Iran, Irak, mai multe ţări din Golf, dar şi Rusia şi Venezuela.
7. Creştinismul se va extinde către Sud, în timp ce musulmanii vor emigra într-un număr mai mare către ţările occidentale.
8. Schimbările climatice vor antrena conflicte, în timp ce topirea calotelor glaciare va duce la descoperirea de noi resurse petroliere şi minerale. Creşterea apelor va provoca deplasări masive de populaţii de-a lungul coastelor.
9. Populaţia îmbătrânită va determina o creştere de patru ori a cheltuielilor consacrate îngrijirii persoanelor în vârstă, în timp ce sistemele americane de asigurări de pensii nu vor mai fi sub forma lor actuală.
10. Rapiditatea transportului de informaţii va determina intrarea lumii în universul ”petabyte”, o unitate de măsură pentru stocare şi putere informatică cu mult mai mare decât ”gigabyte”.
Pentru mai mult de patru decenii, Alvin Toffler, a fost una dintre cele mai influente şi bine cunoscute voci din domeniul afacerilor şi din cel intelectual. Odată cu publicarea primei sale lucrări „Şocul viitorului”, Toffler (foto 1) a creat o noua disciplină, futurologia, prin studiul schimbării şi impactul acesteia asupra afacerilor şi culturii. Acesta are un deosebit dar pentru definirea forţelor şi tendinţelor ce ne modelează viitorul în economia actuală bazată pe informaţii.
Foto: NorthFoto / EPA
Text: Agerpres, Wikipedia