Aparatul în cauză se întinde pe o suprafaţă cât jumătate de stadion de fotbal şi consumă la fel de mult curent ca un oraş cu 10.000 de locuitori. A costat 119 milioane de euro şi, cel puţin în acest moment, este unic în lume. Gigantica maşinărie funcţionează ca un tun, proiectilele fiind ionii şi protonii, iar ţinta lor, tumorile.
Terapia costă 20.000 de euro
Terapia, care nu e dureroasă, respectă următorul scenariu: bolnavul e aşezat în interiorul aparatului, iar după ce computerul localizează cu precizie milimetrică tumorile, “tunul” proiectează un fascicul rotativ cu ioni şi protoni către ele şi le bombardează, până le distruge. Dispozitivul, conceput exclusiv pentru bolnavii de cancer în stadiu avansat, funcţionează fără oprire, 24 de ore din 24, cei 70 de angajaţi ai Centrului de Terapie cu Ioni din Heldelberg asigurând continuitatea prin ture. Un tratament aici costă 20.000 de euro.
Cum puteţi ajunge la clinică
Pacienţii interesaţi de maşinăria-minune pot cere mai multe relaţii la numărul de telefon al Universităţii Heidelberg, 0049-(0)6221-54, sau pot scrie instituţiei la adresa P.O.Box 10 57 60, 69047, oraşul Heidelberg, Germania. Iată şi adresa clinicii din oraşul german: Grabengasse 1, D-69117, Heidelberg.
Şi metodele de diagnosticare devin tot mai avansate
1. Cu nanoparticule de aur
O metodă de testare pusă la punct de Northwestern University, SUA, foloseşte nanoparticule de aur pentru a determina prezenţa cancerului la prostată. Cu ajutorul nanoparticulelor de aur, care sunt injectate în corp printr-o perfuzie, şi al unor particule magnetice, poate fi detectată prezenţa în sânge a unor antigeni specifici (PSA), care apar în cazul cancerului la prostată, chiar şi când aceştia au valori foarte scăzute – mult mai mici decât cele care pot fi depistate prin analizele de sânge obişnuite. Testul cu nanoparticule de aur nu e dureros, iar acestea sunt eliminate din organism prin urină.
2. Prin infectarea cu gripă
O altă metodă inedită folosită de specialişti pentru localizarea tumorilor canceroase din diferite părţi ale corpului e utilizarea virusului gripal. Acesta infectează celulele canceroase şi le face astfel vizibile în timpul scanării RMN.
3. Testul respiraţiei
Savanţii britanici lucrează intens la un test revoluţionar pentru detectarea cancerului, în special a celui hepatic şi a celui pulmonar. Este vorba despre testarea respiraţiei cu fâşii de hârtie tratate cu diverse substanţe chimice, care reacţionează instantaneu la diverşii compuşi ai respiraţiei umane. “Studiile au arătat că anumite substanţe volatile din respiraţie, în diverse concentraţii, pot fi corelate cu debutul anumitor boli. Prin testul pe care îl punem la punct, pacienţii vor afla pe loc dacă suferă de cancer la plămâni sau la ficat”.
Toată lumea ştie: câinii au un simţ al mirosului foarte dezvoltat. Puţini ştiu însă că mirosul Copoiului de Saint Hubert (Bloodhound, foto jos) e de 10 milioane de ori mai fin decât cel al omului. Din acest motiv, copoiul a fost pus la treabă de oncologii din Marea Britanie.
Studiile efectuate pe aceştia au demonstrat că rasa Bloodhound a “mirosit” cancerul cu o acurateţe de 99%. Cum? Detectând în recipiente cu urina aduse de pacienţi la medic mirosul unor unor compuşi specifici cancerului.
5. Cu ajutorul nevăzătorilor
Incredibil, dar adevărat! Nevăzătorii pot detecta cancerul mamar. Ginecologul german Frank Hoffmann a iniţiat programul “Discovering Hands”, în cadrul căruia femeile fără vedere care au un simţ tactil extrem de dezvoltat sunt folosite pentru palparea sânilor.
Potrivit lui Hoffmann, nevăzătoarele simt chiar şi noduli de mărimi foarte mici, pe care medicii îi trec cu vederea. Ca să indice apoi locul unde au simţit nodulul, acestora li se pune la dispoziţie un sistem Braille de coordonate, care apoi e tradus de medic. Germania se poate lăuda cu 20 de femei
6. Bisturiul-minune
O echipă de cercetători germani de la Universitatea Justus-Liebig, din Giessen, a inventat şi a folosit în operaţii un bisturiu de înaltă tehnologie, care poate detecta prezenţa celulelor canceroase chiar în timpul operaţiei.
7. Sutienul care dă alarma
Un sutien inteligent (Smart Bra), care scanează sânul femeii, a fost realizat la Institutul de Cercetare şi Invenţii al Universităţii Bolton, din Marea Britanie. Acest sutien poate depista cancerul mamar într-o fază incipientă.
Sutienul foloseşte un dispozitiv cu microunde infiltrat în structura lui şi e dotat cu antene pentru microunde, foarte sensibile la schimbările de temperatură. ţesuturile precanceroase prezintă o activitate metabolică şi o circulaţie vasculară mai intense decât celelalte ţesuturi ale sânului, astfel că temperatura din jurul tumorii creşte. Antenele din sutien trimit informaţiile primite prin polimerii conductori încorporaţi în materialul textil către o unitate de control, care declanşează alerta.