Orele infernale petrecute in traficul ce le scoate peri albi soferilor de cativa ani ar putea deveni doar o amintire. De acest lucru se ocupa inginerul de aviatie Eduard Popa, din Brasov, fost consilier la Ministerul Transporturilor, care a proiectat o aeronava, al carei pret de productie nu depaseste 3.000 de euro. Mai mult, demnul urmas al lui Aurel Vlaicu ne-a asigurat ca schitele aparatului sunt publice si gratuite, iar piesele sunt la indemana oricui, putand fi procurate din orice hypermarket.
Romanii ar putea in scurt timp sa isi construiasca propriul aparat de zbor, la costuri ce concureaza cu achizitionarea unui autovehicul. La doar 3.000 de euro se vor ridica cheltuielile pentru un astfel de aparat. Tot ce trebuie sa faca este sa consulte schitele deja facute de inginerul brasovean Eduard Popa (37 de ani). Componentele pot fi realizate din materiale cumparate de la orice hypermarket.
Eduard a lucrat la I.A.R. Ghimbav, insa cand a simtit ca rutina si plafonarea dintr-o intreprindere incep sa-l sufoce si-a dat demisia si a luat-o de la zero, construindu-si propria fabrica de avioane. Are peste sase aparate proiectate si tot atatea prototipuri. ‘Traficul rutier imi scoate peri albi. Asa ca nu am stat pe ganduri si am gasit o solutie eleganta si ieftina’, ne-a spus el.
Schitele aparatului, publice si gratuite
O masina face din Bucuresti pana in nordul tarii chiar si zece ore, consumand mai mult de 45 de litri de carburant. Un avion ultrausor ar putea parcurge aceeasi distanta in numai cinci ore, cu doar circa 20 de litri’, ne-a spus inginerul brasovean.
Avionul acestuia a trecut testele virtuale realizate cu ajutorul calculatorului si este gata de a fi construit. ‘Aviatia nu mai trebuie sa fie un domeniu exclusivist. Cadrele pot fi realizate din lemn. Cu schita in fata, omul va descoperi cum trebuie sa taie, ce forma si dimensiune trebuie sa-i dea fiecarei piese. Cadrul gata facut poate fi acoperit cu foita de aluminiu sau tabla zincata. Din cateva tije de aluminiu vor fi realizate comenzile. In schite sunt trecute tiparele fiecarei piese, deci omul nu se poate pierde in detalii. Motorul avionului poate fi unul de masina. Chiar Trabant sau Oltcit, ori unul diesel, ca sa fie mai economic. Rotile pot fi de roaba sau de motocicleta’, ne-a explicat Eduard.
Poate cel mai interesant aspect este ca mica aeronava nu are nevoie de mai mult de 100 de metri pentru decolare si de 50 pentru aterizare, fiind capabila sa suporte aceste manevre in diverse conditii: de la piste betonate pana la campuri cu iarba. Mai mult decat atat, cei care vor sa ajunga cu avionul in diverse locatii scapa de toate controalele din aeroporturi.
„Daca reuseste, va deschide autostrazi aeriene”
‘Eduard a avut succes cu proiectele sale, in special datorita designului. Nu vreau sa comentez pretul, pentru ca nu cunosc in detaliu proiectul, dar va spun ca, daca reuseste si aparatul va fi mai ieftin decat o masina, va deschide adevarate autostrazi aeriene, revolutionand industria aeronautica’, ne-a spus Catalin Prunariu, inspector in cadrul Autoritatii Aeronautice Romane.
Nu necesita certificare
Avionul ultrausor de 3.000 de euro nu necesita certificare din partea Autoritatii Aeronautice Romane. Asta pentru ca nu depaseste greutatea de 570 kg, nu e capabil sa atinga o altitudine de 3.000 m si nu va fi folosit de proprietar decat in scopuri personale, si nu comerciale. Este obligatoriu insa ca un inspector sa-l verifice pe romanul care-si construieste avionul in curte, de exemplu, daca aparatul respecta in totalitate planurile inginerului. Astfel, viitorul pilot trebuie sa ia legatura cu una dintre filialele Aeroclubului Romaniei, iar aici aparatul propriu-zis va fi evaluat pentru a descoperi daca respecta cu strictete schitele. Pentru a putea sa piloteze, proprietarul trebuie sa faca orele obligatorii de zbor, un curs de meteorologie si sa dea examen privind componentele avionului.
Aparatul va fi capabil sa zboare cu 180 km/h si va consuma numai 4 litri de carburant la suta de kilometri
Avionul are dimensiuni reduse, sub 300 kg si o anvergura a aripilor de doar 5 m
Date tehnice
Avionul va avea o lungime de 4 metri si o anvergura a aripilor de 5 metri. Inaltimea acestuia va fi de 1,60 de metri, iar greutatea nu va depasi 300 de kilograme. Cu un motor de 40 de cai putere, aparatul va atinge o viteza medie de croaziera de 180 km/h si va avea o autonomie de zbor de 500 de kilometri, in cazul in care va avea un rezervor de 40 de litri. Consumul va fi in medie de patru litri de carburant la suta de kilometri.