Notă bună pentru DNA

În ceea ce priveşte DNA, americanii arată că instituţia a continuat anchetarea în ritm constant a cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt, iar anchetele au inclus politicieni, membri ai sistemului judiciar şi funcţionari. Guvernul a respectat independenţa sistemului judiciar, însă nu a asigurat suficient personal, spaţiu şi echipament pentru a-i permite să funcţioneze rapid şi eficient, ceea ce a dus la procese mult prea lungi.

Salarii mici, plata «la negru»

Deşi legea prevede accesul public la informaţii guvernamentale care privesc procesul decizional, ONG-urile şi presa au semnalat că Guvernul a aplicat legea inadecvat şi inegal. Un sfert din angajaţii din România au salariul minim, iar interdicţia folosirii de forţă de muncă fără contract a fost aplicată limitat. Aceasta s-a întâmplat în parte din cauza corupţiei din cadrul Inspecţiei Muncii, dar şi pentru că atât angajatorii, cât şi angajaţii au avut de câştigat de pe urma plăţii de impozite reduse ca urmare a muncii fără contract sau a primirii unui salariu suplimentar “la negru”.
Abuzarea şi neglijarea minorilor au fost, în continuare, probleme grave. “Autorităţile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare şi tratare a copiilor abuzaţi şi neglijaţi şi a familiilor lor”, se mai arată în raportul Departamentului de Stat. Ameninţările la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Politicieni şi persoane care au legături strânse cu demnitari fie deţin, fie controlează numeroase companii media. “Ştirile şi editorialele acestor companii media reflectă frecvent punctele de vedere ale proprietarilor”, mai spun americanii.

Urmărește-ne pe Google News