MagazinulDeCase.ro a făcut o comparaţie între preţurile de tranzacţie a locuinţelor în luna mai anul trecut, faţă de cele din luna mai a acestui an. Din această analiză amănunţită reiese că preţurile nu au scăzut la fel de mult în toate zonele ţării. “Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în oraşele mari, însă au fost afectate şi judeţele în care numărul tranzacţiilor era redus înaintea crizei. Estimăm însă că piaţa se va aşeza odată cu demararea programului «Prima casă »”, explică Matei Maloş, director general MagazinulDeCase. ro.
«Prima casă» va sălta iarăşi preţurile locuinţelor
Programul “Prima casă” se pare că va fi un bun prilej, pentru dezvoltatorii imobiliari care rămăseseră cu proiectele blocate din lipsă de clienţi, să îşi revigoreze afacerile. Specialiştii susţin că aceştia au crescut deja preţurile la apartamente cu 5-10%.
Pentru construcţie trebuie să aveţi contract cu o firmă
Prin programul “Prima casă”, în care statul garantează o sumă de 60.000 de euro din creditul ipotecar pentru cumpărarea sau construcţia unei locuinţe, numeroşi români speră să-şi achiziţioneze locuinţa mult visată. Libertatea continuă să răspundă întrebărilor dv. adresate pe adresa de e-mail primacasa@libertatea.ro.
Monica Boncea: Sunt interesată să ştiu dacă programul “Prima casă” se aplică şi în cazul în care vreau să-mi construiesc o locuinţă nouă. Suma împrumutată, condiţiile de acordare a creditului sunt aceleaşi?
Răspuns: Da, conform normelor metodologice aprobate de Guvern şi publicate joia trecută în Monitorul Oficial, beneficiarii vor putea achiziţiona prin programul “Prima casă” şi locuinţe care urmează să se construiască sau unele aflate în faza de construcţie, aşa cum se numesc, “la roşu”. În situaţia unei locuinţe care urmează a fi construită sau a unei construcţii “la roşu”, beneficiarul va depunde la bancă cererea însoţită de antecontractul de vânzare- cumpărare a casei sau de contractul de construcţie, încheiat cu o societate de profil. Condiţiile de creditare sunt aceleaşi, iar suma garantată de stat este tot de 60.000 de euro, aşadar şi suma maxima împrumutată este tot asta.
Elena Tănase: În cazul în care deţin 1/8 dintr-un imobil, în urma succesiunii ( decesul unuia dintre părinţi), se poate să aplic pentru “Prima casă” sau se consideră că deţin în comun cu mama şi cu fratele meu un imobil?
Răspuns: Actul normativ prevede că nu pot obţine credit prin acest program persoanele care deţin în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândit imobilul.