Astfel puteţi utiliza atât produse universale de curăţare (care pot fi folosite pe toate suprafeţele şi care sunt mai economice) cât şi produse specializate (pentru suprafeţe mai speciale care necesită o curăţare / îngrijire deosebită).
Daniela Plăcintaru (foto), reprezentanta unei firme care comercializează produse de curăţenie vă dă câteva sfaturi vizavi de ce este bine să folosiţi şi cum, în funcţie de încăpere.
– Pentru curăţarea covorului “pe loc”, aspiraţi mai întâi covorul, după care folosiţi un şampon special de curăţare (şi nu detergent de rufe cu oţet, pentru că acesta nu curăţă în profunzime şi favorizează depunerea rapidă a murdăriei). Şamponul se diluează în apă, iar spuma formată se întinde pe covor cu ajutorul unui burete (de evitat udarea în exces a covorului!). În final aspiraţi pentru îndepărtarea tuturor reziduurilor. În cazul în care covorul e pătat, e bine să folosiţi un pulverizator pentru scoaterea petelor din covoare. De asemenea, pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din covor (de mâncare, fum de ţigară, inclusiv cele lăsate de animalele de companie), e recomandatfolosiţi şamponul de covoare cu tehnologia “Odour Control”.
– Pentru casele unde există copii mici, simpla curăţare nu este suficientă, ci este nevoie şi de dezinfectare. Dezinfectarea înseamnă eliminarea bacteriilor, virusurilor şi a mucegaiurilor, în timp ce simpla curăţare presupune doar înlăturarea murdăriei. Trebuie dezinfectate în special acele suprafeţe / obiecte cu care copiii intră în contact: oliţa, cădiţa, jucăriile, tastatura, parchetul, etc. Deoarece copiii pot dezvolta cu uşurinţă alergii, vă recomandăm folosirea dezinfectantelor care nu conţin clor (hipoclorit de sodiu).
– Parchetul are nevoie de o îngrijire specială. E recomandat să folosiţi detergent pentru parchet cu ulei de măsline, pentru curăţare şi păstrarea frumuseţii naturale a lemnului.
– Pentru curăţarea faianţei din bucătărie, se recomandă folosi produse specializate (lichid pulverizator), care dizolvă grasimea rapid, fără efort, fără frecare. E bine să luaţi acele produse care au şi acţiune antibacteriană.
– Pentru o curăţenie completă în toaletă, aveţi nevoie de următoarele tipuri de produse: dezinfectant gel pentru curăţare şi dezinfectare (se recomandă evitarea produselor care conţin clor) şi săpun solid pentru curăţarea toaletei. Pentru un parfum intens, puteţi folosi un săpun cu inserţie de gel, care parfumează nu doar toaleta, ci şi întreaga baie. Atenţie: produsele care colorează apa oferă un aspect plăcut în toaletă, dar nu dezinfectează.