Doar dacă mâncaţi o banană, de pildă, vă iradiaţi cu 0,0001 milisieverţi (mSv). Sievertul reprezintă cantitatea de radiaţii absorbită de o persoană, iar prin această “măsurătoare” se stabilesc efectele biologice ale radiaţiei. Pentru a afecta organismul, particulele radioactive acumulate într- un an trebuie să depăşească 100 mSv.

Există o adevărată controversă legată de alimentele iradiate. Fabricanţii şi distribuitorii din industria alimentară folosesc aceste tratamente pentru a păstra prospeţimea produselor perisabile şi susţin că acestea nu sunt radioactive. Tehnologia este însă extrem de controversată, chiar dacă, până în prezent, nu s-a dovedit ştiinţific că ar exista o legătură directă între consumul de alimente iradiate şi apariţia unor forme de cancer. Pe de altă parte, de-a lungul timpului s-au făcut studii care evidenţiază riscurile şi dezavantajele asociate iradierii alimentelor, cum ar fi tulburările metabolice ori malformaţiile genetice. În total, într-un an organismul uman acumulează circa 0,4 mSv numai din alimente.
Risc de boli, doar în cantităţi mari
Însă nu mâncarea este sursă de iradiere pentru organism. Într- o zi, o persoană absoarbe, în medie, o cantitate de 0,001 milisieverţi. O radiografie dentară ne iradiază cu 0,01 milisieverţi, iar una a pieptului, cu 0,1 milisieverţi. Chiar şi activităţile banale ne iradiază. De exemplu, o persoană care locuieşte într-o clădire făcută din piatră, din cărămidă sau din beton este expusă unor radiaţii de 0,07 milisieverţi pe an.
Totuşi, până la acumularea unei doze periculoase pentru corpul uman e cale lungă, fiindcă organismul ştie cum să lupte cu particulele radioactive. Riscul de cancer creşte doar dacă se acumulează într- un an peste 100 de milisieverţi în corpul omenesc.
Cerem certificate de la niponi
După isteria iscată de catastrofa din Japonia, românii solicită certificate care să ateste că produsele importate de la niponi nu sunt contaminate radioactiv. Nici industria de maşini nu scapă necontrolată – toate piesele şi autoturismele care ajung la noi sunt verificate dacă prezintă radiaţii. Japonezii promit că nici un produs iradiat nu va ieşi din ţara lor, pentru că autorităţile verifică tot ce e destinat exportului.

Japonezii, învinşi de centrala nucleară

Presa internaţională de ieri a scris că autorităţile din Japonia au fost practic învinse de reactoarele cu probleme de la centrala nucleară de la Fukushima.


Oficialii niponi au precizat că patru dintre reactoarele centralei, grav afectate de cutremurul din 11 martie, vor fi dezafectate, pentru că există riscul unei explozii în cazul în care ele vor fi repuse în funcţiune. Astfel, doar două dintre cele şase reactoare vor mai putea fi folosite în viitor, asta dacă nu se va hotărî îngroparea lor în ciment. Pe de altă parte, agenţiile de mediu din statele europene au anunţat că particule radioactive din Japonia au ajuns şi pe continent. Specialiştii români susţin că nivelul radiaţiilor de pe teritoriul ţării noastre nu este periculos pentru populaţie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News