Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa va procurati pamantul necesar umplerii ghivecelor sau jardinierelor, pe care-l gasiti in florarii, dar si in supermarketuri. Trebuie sa stiti insa ca pamantul de flori nu se alege la intamplare. Sunt mai multe tipuri care se diferentiaza dupa substantele nutritive pe care le contin, iar pe ambalaje sunt mentionate speciile de plante pentru care se potrivesc. Un pamant bun, in general, trebuie sa fie proaspat, afanat si sa-si pastreze pentru un timp indelungat aceasta structura. Cel mai potrivit este alcatuit dintr-un amestec de turba cu pamant de frunze si de telina, mranita si nisip.
Kalanchoe
E o planta suculenta, cu frunze carnoase. Florile dureaza circa doua luni, timp in care se succed mai multe serii de boboci. Kalanchoe se inmulteste prin butasi sau seminte. Semanatul se face din ianuarie pana in iulie, la lumina. Solul in care se planteaza trebuie sa contina turba, nisip, pamant de gradina si scoarta de conifere. Dupa inflorire se taie varfurile lastarilor, iar planta se tine la umbra timp de o luna cu pamantul aproape uscat. Apoi se muta la lumina si se uda normal. In scurt timp, Kalanchoe va avea frunze tinere si va incepe un nou ciclu vegetativ.
Amaryllis
Fa-ce flori mari, asemanatoare cu cele de crin. Coloritul principal al florilor e rosu-inchis si roz, dar exista si hibrizi ale caror flori sunt albe, simple, sau cu bordura rosie. Conditiile principale pentru o buna inflorire a plantelor de Amaryllis sunt: lasarea in repaus in perioada de vara-toamna, plantarea bulbilor in ghivece potrivite ca dimensiune, udarea in cantitati mici la inceput si mentinerea ghivecelor in intuneric, la o temperatura de 10-12 grade, pana cand tulpina atinge 10-12 cm lungime. Dupa aceea, plantele pot fi scoase la lumina. Dupa inflorire, tijele se taie, lasand frunzele sa se dezvolte.
Lobelia
Este o planta cu multe ramificatii, lungi de circa 30 cm, bine imbracate cu frunze si flori mici, asemanatoare unor fluturasi, grupate in varful lastarilor. Floarea decoreaza foarte frumos ghivecele si jardinierele balcoanelor. Coloritul florilor poate fi bleu, albastru, roz si alb. Semanatul se face timpuriu (fe-bruarie-martie), in ladite sau ghivece. Temperatura optima de crestere in primele faze este de 14 grade -16 grade C. Prefera locurile luminate, ferite de curenti de aer.
Petunia
Petuniile sunt pretentioase la caldura, infloresc in aprilie – mai, in locurile insorite. Plantele au nevoie de lumina si de multa apa. Deoarece sunt sensibile, trebuie tratate periodic dupa recomandarile specialistilor. In timpul verii se face ciupirea varfurilor lasta-rilor pentru indesirea tufei si indepartarea florilor ofilite cu tot cu codita, pentru ca daca plantele fac seminte, nu vor mai inflori abundent.
Muscata
Muscata nu este deloc pretentioasa. Cand plantati semintele, aveti grija sa nu le puneti intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate. Planta are nevoie de lumina, udare moderata si tempe-raturi de peste 22 grade Celsius. La interval de doua saptamani, incepand din luna aprilie si pana in septembrie, adaugati in apa cu care o udati un ingrasamant lichid.
Azaleea
Planta este atragatoare atat prin marimea si alcatuirea florii, ce poate fi simpla sau batuta, cat si prin co-loritul viu, nuante de la rosu inchis sau violet pana la roz si alb. Inflorirea se produce in sezoanele racoroase ale anului: toamna, iarna si primavara. Temperatura optima de crestere este de 22 grade- 25 grade C ziua si 16 grade- 18 grade C noaptea. Daca o udati cu apa foarte rece, puteti avea surpriza sa-i apara pete galbene pe frunze si sa i se incetineasca cresterea. Apa folosita trebuie sa fie dedurizata, apa de ploaie fiind de preferat in locul celei de la robinet.
- Dacă te pasionează florile de apartament sau arbuștii ornamentali, poși vedea cum se plantează și se îngrijesc Violete de Parma, Regina Nopții sau Paulownia!