Bulgaria

De departe, Bulgaria este renumită pentru castraveţii muraţi şi pentru salata bulgărească – sopska salata. Din bucatele tradiţionale ale vecinilor bulgari mai poţi încerca: tarator – o supă rece cu iaurt şi castravete, kavarma – ruladă din legume, brânză şi carne de pui sau porc, snezhanka – salată din iaurt cu bucăţele de castraveţi verzi sau muraţi şi usturoi şi thracian banitsa – prăjitură umplută cu brânză, cu spanac, ori cu dovleac.

 

Thailanda

Supa tom yum este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din Thailanda şi se face din carne, ceapă, frunze de lămâi, chefir, sos de peşte, fructe de tamarin, felii de ghimbir. În funcţie de conţinut, aceasta poate fi întâlnită sub denumirea de: tom yum goong (foto) – cu creveţi, tom yum gai – cu pui, tom yum pla – cu peşte şi tom yum po taek – cu ciuperci. În Thailanda mai poţi mânca şi pad thai – tăiţei de orez prăjit cu sos de peşte, zahăr, suc de lămâie sau de pulpă de tamarin, arahide tocate, ouă, carne de pui sau fructe de mare.

India

La gătit, indienii folosesc aproximativ 20 de condimente diferite. Cele mai cunoscute sunt piperul, şofranul, ghimbirul, menta, coriandrul, chimenul şi nucşoara. Murg makhani (foto) este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din India. Este vorba despre pui marinat în sos de roşii, gătit în unt. Nu rata nici: tandoori murg (copane de pui marinate, preparate la cuptor cu o serie de condimente speciale), gushtaba (chifteluţe picante în iaurt), dosa (clătite cu orez), ildi (gogoşi cu murături) şi jalebi (clătite cu sirop).

Grecia

Tzatziki (foto) e de departe unul dintre cele mai cunoscute sosuri din Grecia. Preparat din iaurt, castraveţi, usturoi şi mărar, acesta poate fi folosit în combinaţie cu mai multe feluri de mâncare sau poate fi consumat ca atare, ca aperitiv. Dacă tot ajungi în Grecia, nu rata delicioasele inele de calamari, ori friptura de caracatiţă, pe care le poţi găsi la orice terasă sau restaurant la preţuri accesibile. Gyrosul este un fel de shaorma care conţine carne de porc sau de pasăre, ceapă, usturoi, lămâie, sare, rozmarin, salvie, măghiran, boia, piper, roşie. Alte delicatese greceşti: mousaka – straturi succesive de vinete şi carne de miel, peste care se pune un sos alb, pastitsio – un tip de lasagna grecească, din paste cu ou şi brânză, carne condimentată şi sos, souvlaki – carne de miel friptă pe frigăruie, apoi servită în lipie.

Japonia

Sushi (foto) este unul dintre cele mai populare preparate japoneze. În forma sa clasică, sushi conţine orez, peşte, fructe de mare, legume, oţet. Cele mai răspândite sunt: nigiri-sushi – orez frământat şi felii de peşte, oshi-sushi – orez acoperit cu felii de peşte marinat sau fiert, maki-sushi – bucăţi de peşte, fructe de mare şi legume rulate în orez dres cu oţet şi în alge uscate, chirashi-sushi – orez dres cu oţet pe care se aşază diverse ingrediente. Încearcă şi: supa miso – un fel de pastă de fasole, tofu uscat şi alge, wassabi – o pastă foarte iute, preparată dintr-o plantă rară.

Spania

În Spania, la mare căutare e tortilla, preparată în diverse variante. Cea mai delicioasă este tortilla de patata (foto) – o omletă de cartofi cu ceapă, piper, ciuperci, ton, castraveţi, anghinare şi sparanghel. Churro, o altă delicatesă spaniolă, e un produs dulce de patiserie, cu aromă de scorţişoară, supranumit şi “gogoaşa spaniolă”. Dintre mâncărurile iberice îţi mai recomandăm: gazpacho – supă rece de roşii, paella – orez cu şofran, fabada asturiana – tocană de fasole, migas – pâine veche de o zi cu usturoi, lechazo asado – miel de lapte prăjit, chuletillas – cotlet de miel de lapte la grătar, jamón serrano – şuncă sărată uscată.

Ungaria

Dacă ajungi în Ungaria, nu trebuie să ratezi gulaşul (foto). Acest preparat realizat ca supă sau ca tocăniţă din carne de porc, picant şi gustos, este reprezentativ pentru bucătăria tradiţională ungurească. Încearcă şi halászlé – o supă de peşte condimentată cu boia de ardei, vadgombaleves – supă de ciuperci sălbatice, töltött paprika – ardei umplut cu carne, orez şi condimente, töltött tojás – ouă coapte în cuptor cu maioneză şi smântână, paprikás krumpli – papricaş condimentat, cu cârnaţi şi cartofi, rakott palacsinta – clătite cu brânză dulce, dulceaţă şi nuci, dobos torta – cozonac stratificat cu cremă de ciocolată şi acoperit cu caramel şi cu nuci.

Germania

Cârnaţii albi (weisswurst, foto) sunt la mare căutare în Germania, ţară unde se produc mai mult de 1.500 de varietăţi. Această specialitate bavareză se prepară din carne de viţel tocată foarte fin şi şuncă proaspătă de porc. Se condimentează, de obicei, cu pătrunjel, lămâie, ceapă, nucşoară şi ghimbir. Din bucatele tradiţionale mai merită să încerci şi leberkäse – un fel de plăcintă din carne sărată de vită, şuncă şi ceapă – toate tocate foarte fin şi coapte ca pâinea. În această perioadă, este “sezonul” spargel-ului, sparanghel cu sos, cartofi fierţi tăiaţi cubuleţe sau feliaţi.

Turcia

Nu poţi să vizitezi Turcia şi să nu încerci una dintre zecile de variante de rahat (lokum sau loukoum – foto). De obicei, acesta se comercializează tăiat în cuburi mici, acoperite cu zahăr pudră, şi poţi alege dintr-o gamă largă de culori şi arome, cele mai populare fiind de lămâie, portocale, cacao şi fistic. În plus, poţi găsi rahat care conţine în mijloc fistic, alune, nuci sau migdale, sau care e “învelit” în diverse alte dulciuri, precum nuga. De la turci, mai trebuie să încerci chebabul, în variatele: döner chebab – din miel sau pui fript, servit în lipie sau la farfurie, cu salată, roşii şi smântână şi siş chebab – frigăruie din cuburi mici de carne de pasăre sau peşte, cu sau fără legume, friptă pe grătar. Nu rata nici halvaua, baclavaua şi ceaiul turcesc.

Franţa

La francezi, gătitul este o adevărată artă; alimentele se pregătesc cu unt, prin înăbuşire. Carnea şi sosurile se prepară, de cele mai multe ori, cu vin. Bucătăriei franceze îi datorăm escalopul, sufleurile, maioneza, savarina, tartele, şarlotele. Unul dintre preparatele reprezentative pentru Franţa este cordon bleu (foto) – un fel de şniţel de pui, cu şuncă şi brânză sau caşcaval, înmuiate în pesmet şi în ou. Dintre bucatele franţuzeşti merită să mai guşti: ratatouille – tocană de vinete, roşii, dovlecei, ceapă, usturoi şi verdeaţă, salata nicoise – făcută din roşii, ouă fierte, măsline, anşoa, cartofi, mazăre, ardei, ton, salată verde, bouillabaisse – supă de peşte, foie gras – pate de ficat de gâscă sau de raţă, quiche lorraine – tartă umplută cu un amestec din şuncă şi brânză.

 
 

Urmărește-ne pe Google News