Guvernul a decis că dacă ai până în 35 de ani poţi să primeşti chiar şi 10.000 de euro pentru a porni o afacere pe cont propriu, cu obligaţia să ai şi tu 50% din investiţie. Libertatea a vorbit cu Claudiu Aiftimiei (foto), consultant financiar, care îi sfătuieşte pe “bobocii” în ale businessului spre ce afacere să se îndrepte.
Imediat ce normele metodologice vor fi publicate în Monitorul Oficial, orice român care are până în 35 de ani poate să obţină o sumă frumuşică din partea statului pentru a deveni patron. Planul de afaceri trebuie depus pe internet, pe www.aippimm.ro, iar o comisie va studia ideea tânărului şi va hotărî dacă va primi banii sau nu. Până să ia însă finanţarea, tinerii mai au o dilemă: ce tip de firmă să deschizi ca să fii sigur că-ţi ajung banii şi că nu dai faliment.
La ţară – seră, la oraş – covrigărie
Consultantul financiar Claudiu Aiftimiei îi sfătuieşte pe tineri să se îndrepte spre afacerile mici, care pot aduce profit imediat. “Pentru cei din mediul rural, cel mai sigur este să facă o seră. Banii sunt suficienţi pentru teren, dotări şi plante, iar dacă întreprinzătorii sunt muncitori, sera poate aduce profit pe tot parcursul anului”. Pentru tinerii de la oraş, consultantul spune că mai bine merg acum afacerile de tipul: un centru de imprimare, o mică patiserie, o covrigărie sau o unitate specializată pe făcut clătite.
“Firmele care se ocupă de alimentaţie publică sunt mai greu de gestionat, pentru că necesită întreţinerea constantă a echipamentelor, aşa că trebuie să ştie din start la ce să se aştepte”, ne-a explicat Claudiu Aiftimiei.
Fetele de bani gata, supărate pe Boc
Andreea, Andra şi Alexandra, trei fete de bani gata din Bucureşti, s-au arătat revoltate de declaraţia lui Emil Boc (foto), conform căreia banii daţi de guvern nu vor ajunge pe mâna unora care stau prin cluburi. Acestea ne-au mărturisit că ele au stofă de întreprinzător, deşi merg foarte des în cluburile de fiţe din Capitală.

“Dacă mi-ar da Boc 10.000 de euro, mi-aş deschide o agenţie de modele”, ne-a spus Andreea, în vreme ce Andra are deja un proiect pentru un salon de înfrumuseţare, iar Alexandra pentru o şcoală de dans.
Ce spun cititorii: «E un stimulent pentru noi»
 
 

Alexandru Gheorghe, 26 de ani, arhitect peisagist: “Cred că e un bun stimulent pentru noi, tinerii cu idei care nu avem suficienţi bani să facem ceva pe cont propriu. Şi dacă o să ni se ofere şi câteva avantaje, de genul scutirii de taxe, atunci mediul de afaceri poate înflori”.
Felicia Slăniceanu, 27 de ani, bugetar: “Mi se pare o măsură potrivită, dar nu pentru starea în care sunt tinerii din România acum. Nu cred că mai găseşti pe cineva care să aibă câteva mii de euro în buzunar, să fie optimist şi să-şi deschidă o afacere”.
Ofelia Colţ, 26 de ani, asistent manager: “Îmi place iniţiativa Guvernului şi sunt convinsă că, dacă legislaţia va fi clară, mulţi tineri vor profita şi îşi vor deschide propria afacere. Românilor, până la urmă, nu le lipsesc ideile, la noi e mai greu cu banii”.

 
 
Locuri de muncă la stat pentru tinerii crescuţi în casele de copii
Deputatul PDL Alin Popoviciu (foto) va iniţia un proiect de lege destinat tot tinerilor. El vrea ca Guvernul să-i angajeze în companiile de stat pe toţi tinerii din orfelinate care au împlinit 18 ani. “Mulţi dintre ei ajung, din nefericire, în stradă şi devin infractori, după ce părăsesc instituţiile unde au crescut până la majorat. Ar fi normal ca statul, după ce a investit în educarea lor, să-i poată ajuta să-şi găsească un loc stabil de muncă, în companiile sau instituţiile din subordinea ministerelor sau a primăriilor, pentru a avea din ce trăi”, a precizat Popoviciu.
Citeşte şi: Vrei să porneşti o afacere? Statul îţi dă 10.000 €!

 
 

Urmărește-ne pe Google News