La inceputul acestei saptamani, editura Paideia a lansat la libraria Teatrului National din Bucuresti o carte-eveniment, dar si o carte-record, totodata: Tetraevangheliarul. Lucrarea contine cele patru evanghelii, ale lui Matei, Marcu, Luca, Ioan, are peste 20 de kilograme greutate, jumatate de metru inaltime, fiind tiparita integral pe hartie realizata manual. Considerata cea mai mare carte legata tiparita in ultimul secol in Romania, ea este evaluata de editori la aproape 4.000 de euro.
‘Acest Tetraevangheliar nu este o reeditare, ci o replica moderna a primelor tiparituri din istoria tarii noastre. Am vrut sa atragem atentia publicului asupra destinului cartii de cultura in timpurile actuale. E o pledoarie pentru cartea-unicat, pentru cartea-eveniment, in raport cu cartile obisnuite, de consum, ne-a spus prof. univ. Ion Bansoiu, fondatorul si presedintele Societatii Paideia, care a editat impresionanta lucrare.
Tetraevangheliarul este considerat de editori cea mai mare carte legata, tiparita in ultimul secol in tara noastra. Are dimensiuni duse la extrem: deschis, masoara aproape un metru latime, jumatate de metru inaltime, un sfert de metru la cotor, cantarind peste 20 de kilograme. Lucrarea are copertile din lemn imbracat in piele si brocart italian in interior. Reproduce fidel textul celor patru evanghelii, ale lui Matei, Marcu, Luca si Ioan, asa cum apar ele in Biblia ‘oficiala, aparuta cu binecuvantarea Patriarhiei Romane la Institutul Biblic Roman.
S-a lucrat la ea vreme de doi ani
La realizarea ei s-a lucrat vreme de doi ani, cel mai dificil aspect fiind producerea hartiei manuale pe care au fost tiparite textele evanghelice. ‘Hartia contine celuloza, la care s-au adaugat rumegus, sfoara si bucati de ziar. Nu are aditivi industriali, cei care dau aspectul velin al foii, ne-a declarat Ion Stiubea, directorul de comunicare al editurii. ‘Deocamdata, acesta este singurul exemplar existent, dar cei care vor dori sa o comande isi vor putea manifesta anumite preferinte de tiparire, pentru personalizarea lucrarii, a adaugat Ion Stiubea.
Lucrarea, expusa in aceste zile si la Targul de Carte Bookfest din Capitala, ce isi inchide portile astazi, este evaluata de editori la aproape 4.000 de euro.
Contine cele 4 evanghelii
Tetraevangheliarul este sinonim cu ceea ce in mod obisnuit numim evanghelie. El este cunoscut ca fiind partea din Noul Testament ce contine marturisirile despre viata si invataturile primite de la Mantuitor de patru dintre Apostoli: Matei, Marcu, Luca si Ioan. Lucrarea ce aduna la un loc toate cele patru evanghelii poarta numele de Tetraevangheliar.
Prima tiparitura similara a aparut acum 600 de ani
Cel mai vechi Tetraevangheliar din spatiul romanesc a fost tiparit in urma cu mai bine de 600 de ani, in 1405, de catre Sf. Nicodim de la Tismana. Este cea mai veche carte datata din Tara Romaneasca, aflandu-se, la ora actuala, in patrimoniul Muzeului National de Istorie Bucuresti. Scris in slavona, el este considerat si o bijuterie artistica, Nicodim apartinand renumitei scoli de caligrafi decoratori din Bizant ce se formase inca din vremea imparatului Teodosie cel Mare, intre anii 379 – 395. In 1561, diaconul Coresi a tiparit la Biserica ‘Sf. Nicolae din Scheii Brasovului primul Tetraevangheliar in limba romana.