Evoluție diferită în Europa şi Africa
“Este foarte probabil ca strămoşul omului să se fi desprins de regnul animal datorită alimentației, în special a alimentelor vegetale oleaginoase. Există o experiență îndelungată a omenirii care arată că micuţii cresc mai sănătoşi şi mai inteligenți dacă sunt hrăniți cu semințe. E o hrană esențială”, ne-a spus biochimistul Gheorghe Mencinicopschi.
O altă teorie îndelung discutată în ultima vreme de oamenii de ştiință este cea conform căreia primul hominid nu a apărut în Africa, ci în Europa, aşadar, nu ne tragem toți dintr-un strămoş african comun, ci am evoluat din strămoşi diferiți. La originea noii orientări paleontologice stau două descoperiri – una făcută chiar pe teritoriul României, cealaltă, în Spania.
În ţara noastră au fost dezgropate, în 1968, în judeţul Vâlcea, rămăşițele unui humanoid, botezat de antropologul Dandu Nicolăescu- Plopşor Australanthropus Olteniensis. Rămăşițele aveau o vechime de 2,2 milioane de ani. Pentru că specialiştii au ținut oarecum secretă această descoperire, fosila dezgropată în Africa înaintea acesteia, care are “doar” două milioane de ani, a fost considerată în continuare cea mai veche. În urmă cu 8 ani, “supremația” africană a luat însă sfârşit, după ce Salvador Moya-Sola, profesor la Institutul Catalan de Paleontologie din Barcelona, Spania, a anunțat că a dezgropat o fosilă de ommaimuță veche de 12 milioane de ani.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!