O Biblie este asociată, de regulă, cu Dumnezeu. Există însă şi o excepţie: Codex Gigas, scrisă în secolul al XIII-lea şi considerată cel mai mare manuscris medieval din lume (are 75 de kilograme şi 624 de pagini). Supranumită şi “Biblia Diavolului”, din cauza imaginii Satanei, cea mai veche din lume, înfăţişată pe o pagină întreagă, Codex Gigas este privită ca a 8-a minune a lumii. La ora actuală, se află la Biblioteca Naţională a Suediei, în Stockholm.

“Biblia Diavolului” a fost scrisă în secolul al XIII-lea, într-o mânăstire din Cehia de azi, de un călugăr care, conform legendei, şi-a vândut sufletul Satanei pentru a o realiza . Pagina 290 a manuscrisului conţine cea mai veche reprezentare a diavolului, înfăţişat cu gheare, coarne şi limba despicată în două

Manuscrisul are o greutate de 75 kg

Misterul scrierii “Bibliei diavolului” a rămas neelucidat până azi. Manuscrisul de 75 de kilograme şi 624 de pagini e, totuşi, atribuit unul călugăr din secolul al XIII-lea, un anume Hermann, de la o mânăstire Benedictină din Podlazice, Cehia de azi.

Legenda spune că acesta ar fi fost condamnat să fie zidit de viu pentru păcate grave. Pentru a se salva, el a jurat în faţa episcopului că va scrie, într- o singură noapte, cea mai frumoasă carte din lume, care să conţină atât Biblia, cât şi toate cunoştinţele dobândite de om până la acel moment. Pentru realizarea promisiunii, el şi-ar fi vândut sufletul diavolului.

Analiza grafologică efectuată de experţi a arătat că manuscrisul conţine, în- tr-adevăr, scrisul unei singure persoane, dar specialiştii au estimat la 20-30 de ani timpul necesar pentru redactarea întregii lucrări. În “Biblia Diavolului” se găsesc Vechiul şi Noul Testament, lucrări de botanică, istorie, lecţii de spiritualitate, leacuri şi reţete medicale pentru diferite afecţiuni. La pagina 290, însă, tronează imaginea diavolului, jumătate om, jumătate bestie, cu gheare, coarne şi limba despicată.

E cea mai veche înfăţişare a acestuia şi unică printre Biblii, din reprezentarea lui în Codex inspirându- se toate formele ulterioare ale Satanei. Mult timp, manuscrisului i-au fost atribuite puteri necurate, pagina respectivă având o altă culoare decât a celorlalte. Explicaţia este însă mai simplă: Codexul a fost ţinut deschis cu predilecţie la acea pagină, lumina deteriorând, în timp, fila cu faimosul desen.

160 de măgari, sacrificaţi pentru Codex Gigas

Pentru realizarea foilor de pergament pe care a fost scrisă “Biblia Diavolului” a fost folosită pielea a 160 de măgari. Codexul are 92 cm lungime, 50 cm lăţime şi 22 cm grosime. Coperta lui a fost realizată din lemn, acoperit cu piele şi ornamente metalice. În 1648, la sfârşitul “războiului de 30 de ani”, Codexul a fost furat de armata suedeză. Abia în septembrie 2007, şi numai după acoperirea unei garanţii de 10,8 milioane de euro de către statul ceh, uriaşa carte a revenit, însă numai pentru patru luni, în ţara de origine, ea fiind acum expusă la Biblioteca Naţională a Suediei.

Urmărește-ne pe Google News