Unii s-au întors după şapte, opt ani şi mi-au zis că rugăciunile le-au fost auzite”, susţine nea Marinică Creangă (81 de ani), cel care lucrează de 63 de ani la Bellu Catolic, din Bucureşti. Fie că e vorba de episcopi, de cardinali catolici, fie de copii sau de oameni obişnuiţi, care au murit tineri acum o sută de ani, aceste morminte acţionează ca un magnet asupra credincioşilor, care au ajuns să-şi pună în ele ultima speranţă.
Mormântul pentru mame şi copii
Mormântul mamei şi copilului e vechi de peste 100 de ani. Nu se ştie decât că e vorba de o italiancă pe nume Segatti Rosina Gelinda, după cum scrie pe cruce, care a murit lăsând un mare gol în sufletele copiilor ei. Cei care vin aici se roagă pentru a avea copii sau ca micuţii lor să fie sănătoşi. Ca să fie siguri că dorinţele le sunt ascultate, femeile lasă acatiste (foto dreapta) sub mâinile mamei sculptate.
Rugăciuni pentru părinţi
În dreapta cimitirului se înalţă mormântul necunoscut. Se spune că aici se roagă oameni care nu-şi cunosc părinţii şi vor să-i întâlnească, precum şi cei care au rude moarte departe de ei.
Preoţii care vă aduc liniştea
Aproape de aleea centrală a cimitirului sunt înmormântaţi preoţii care au slujit de-a lungul timpului Biserica Catolică şi Biserica Romano-Catolică. Credincioşii sunt convinşi că preoţii le ascultă rugăciunile şi îi liniştesc sufleteşte.
Cardinalul «ascultă» necazurile
Despre cardinalul Hossu, nea Marinică Creangă spune că a avut o înmormântare neobişnuită. “Când l-au îngropat pe cardinal, în 1970, erau plini copacii de securişti. Înainte să punem capacul sicriului, unul dintre aceştia a coborât în groapă ca să-i mai facă o ultimă poză”, povesteşte nea Creangă. Credincioşii se roagă la crucea cardinalului Iuliu Hossu ca să-i ajute să treacă peste necazurile de orice fel.
Crucea care ocroteşte familia
După ce soţia şi fiica sa au murit cu mult înainte de vreme, tatăl îndurerat a sculptat acest mormânt, în anul 1903. Aşa sună povestea pietrei funerare la care se roagă toţi cei care au probleme în căsnicie sau care vor să-şi întemeieze o familie. Monumentul îi înfăţişează pe soţii Petelenz pe vremea când erau fericiţi.
Băieţelul care are grijă de călători
Aici se spune că a fost îngropat, în 1950, un copil fără părinţi. O femeie care îi aprindea zilnic lumânări a reuşit, în anii 70, să se mute în SUA. Ea s-a întors după câţiva ani şi a făcut o cruce din marmură pe care a cerut să fie scris un mesaj (foto mic). De atunci se spune că micuţul îi ajută pe călători.
Olguţa vindecă bolile
Multe persoane se roagă la mormântul Olguţei Gambara, în special cele care au probleme de sănătate. Olguţa nu e o sfântă. A fost o fetiţă care s-a stins din viaţă, în 1912, când avea 8 ani. Se spune că o femeie care nu o cunoscuse, dar care i-a îngrijit mormântul a avut parte numai de reuşite în viaţă.
Maicile, protectoarele femeilor
În centrul cimitirului se află mormintele maicilor care au slujit Biserica Catolică de-a lungul timpului. Multe femei le adresează rugăciuni ca să le dea putere fizică şi sufletească.
Episcopul Aftenie, vindecătorul
Cel care l-a îngropat pe episcopul Aftenie a fost chiar nea Creangă. “Era seara de 9 mai, în 1950, l-au adus doi inşi şi mi-au zis să-l bag în groapă. Abia după două săptămâni am aflat cine e. Episcopul fusese închis la Jilava, unde îl îngrijise un doctor. După ce episcopul a murit, soţia doctorului a venit cu fata paralizată să se roage la mormântul lui. Şi, la patru ani după aceea, fata s-a făcut bine”, explică nea Creangă.
«E posibil să facă minuni»
Potrivit lui Eugen Celan (foto), unul dintre cei mai mari parapsihologi din România, “este posibil ca aceste morminte să facă minuni, dacă cei îngropaţi acolo au fost trecuţi pe lista sfinţilor”.
«Mijlocesc legătura cu Dumnezeu»
“Credincioşii speră că aceste morminte sfinte mijlocesc legătura lor cu Dumnezeu. E bine că există credinţă, dar ca Domnul să ne ajute trebuie să avem şi sufletele curate”, spune preotul Augustin Cadar (foto), administrator la Bellu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro