Cladiri ascutite, cu susu-n jos, sferice, rasucite. Aceasta este noua tendinta in materie de arhitectura. Constructorii sunt din ce in ce mai  indrazneti si nonconformisti. Britanicii au alcatuit un top al celor mai ciudate constructii din lume, care dau tonul schimbarii in marile metropole.

Pe primul loc se situeaza chinezii, care cheltuie o groaza de bani pentru a se putea mandri cu cele mai frumoase cladiri. Doua dintre cele mai elocvente exemple sunt Stadionul Olimpic din Beijing, care va gazdui Jocurile Olimpice din 2008, si cladirea CCTV, viitorul sediu al televiziunii de stat chineze. Nici europenii nu s-au lasat mai prejos. Pe ‘batranul continent isi fac aparitia proiecte arhitectonice din ce in ce mai ambitioase. Printre acestea: muzeul Tate Modern din Londra, Anglia, turnul Turning Torso din Malmo, Suedia, si Elbphilarmonie, prima filarmonica construita pe apa din Hamburg, Germania.

CCTV Beijing,China

Are o suprafata totala de 550.000 metri patrati, o inaltime de 230 de metri si e viitorul sediu al televiziunii publice chineze. Alaturi de el va fi construita si o cladire mai mica, la fel de maiestuoasa, TVCC, care va gazdui restaurante, hoteluri, expozitii de arta si sali de teatru.

Elbphilarmonie, Hamburg, Germania

Prima filarmonica ridicata pe apa, mai precis pe un lac din Hamburg, va fi inaugurata in 2009 si e construita pe ruinele unei cladiri ridicate in 1876, distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Aici fusese un depozit de cacao.

Tate Modern Londra, Anglia

Construit in 1947, este cea mai moderna ramura a unuia dintre cele mai mari si mai importante muzee din lume. A fost deschis pentru public in 2006 si gazduieste valoroase opere de arta din diverse domenii, printre care pictura, sculptura si literatura.

Turning Torso, Malmo, Suedia

Zgarie-norul din orasul Malmo, Suedia, a fost proiectat de celebrul arhitect spaniol Santiago Calatrava. A fost deschis oficial in august 2005. Turnul are 54 de etaje,  190 de metri si adaposteste 149 de apartamente de lux, fiind cel mai impresionant proiect suedez.

Stadionul Olimpic Beijing, China

Cel mai impresionant proiect de pana acum al chinezilor, stadionul are 330 de metri lungime, 220 de metri latime, 69,2 metri inaltime si o suprafata de 250.000 de metri patrati. La ridicarea lui se lucreaza in ritm alert pentru a fi terminat pana la deschiderea Jocurilor Olimpice din 2008.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News