Romania are 102 moaste sfinte si icoane facatoare de minuni si 16 izvoare tamaduitoare. Din acest punct de vedere ne aflam pe locul cinci in lume, intr-un top dominat de Grecia. Mai mult, in tara noastra sunt patru biserici care pastreaza bucati din crucea pe care a fost rastignit Isus.

Teologii spun ca obiceiul pastrarii moastelor incepe in primele secole ale erei crestine. Comunitatile care traiau intru Hristos au observat, la acea vreme, ca, in mod miraculos, unele cadavre ale crestinilor habotnici nu putrezeau, iar mumiile erau inzestrate cu puteri miraculoase, adica faceau minuni. Fenomenul, considerat mesaj divin, a condus la comertul cu moaste sfinte, foarte la moda in epoca medievala, in special in lumea ortodoxa.

‘Din secolul al XIV-lea domnitorii si boierii ctitori de biserici cauta sa cumpare moaste prin care sa mareasca prestigiul ctitoriei. Comertul se facea in special cu manastirile din Grecia, ne-a spus preotul Ioan Stoica, seful biroului de presa al Patriarhiei.

O biserica nu functioneaza fara o bucatica din corpul unui sfant

La aceasta ora nici o biserica nu poate functiona daca nu are o bucatica, cat de mica, din corpul unui sfant.

Moastele propriu-zise  sunt inchise in racle speciale si se pun, in general, in pronaos. Nu se stie exact cand si cum au ajuns in Tarile Romane cateva bucati din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Hristos. Dupa ce au trecut prin mai multe maini, adica au fost vandute-cumparate de mai multe ori, aschiile sfinte au ajuns in patru biserici, respectiv Biserica Sf. Vasile de pe Calea Victoriei din Bucuresti, Biserica 40 de Mucenici din Sambata de Sus, Manastirea Secu si Biserica Episcopiei din Slobozia.

In ceea ce privesc icoanele, fetele bisericesti sustin ca, cel putin teoretic, fiecare poate face minuni. ‘Puterile lor se trag din faptul ca sunt sfintite inainte de a intra in biserica. Unele au capatat o aura de legenda datorita unor cazuri speciale relatate de credinciosi. La aceste icoane se fac, in momentul diferitelor sarbatori religioase, adevarate pelerinaje.

Institutul Oxford a studiat fenomenul

Un grup format din 45 de cercetatori de la Institutul Oxford a venit, in 2004, special la Craiova, pentru a analiza campurile energetice emanate de icoana facatoare de minuni de la Catedrala Episcopala ‘Madona Dudu. ‘A fost uimitor ceea ce s-a intamplat. Aparatele au luat-o razna pur si simplu. Reactia specialistilor a fost ceva de genul:

„Este aproape vie.” Asa ceva nu vazusera niciunde in lume si fusesera in foarte multe locuri sfinte, a declarat la vremea respectiva preotul Petre Mocanu.

In comuna 23 August, judetul Constanta, o icoana a plans in primavara lui 2006 cu lacrimi de mir, adunand o multime de credinciosi, unii veniti chiar din Bucuresti, pentru a se ruga la icoana facatoare de minuni. Povestea acesteia este simpla: in 2004 au venit in localitate doi calugari. Mai intai au locuit intr-un vagon, apoi intr-un cort.

Mult mai tarziu au ridicat biserica, dar, se spune, usor nu le-a fost, au avut probleme cu pamantul, le-a ars troita din fata bisericii. ‘Poate ca de aceea a plans icoana, ca sa puna capat tuturor necazurilor. Pentru ca icoanele plang de rautatea oamenilor, a declarat parintele Bretanion.

Icoana unicat

La 20 km de Botosani, in Manastirea Sihastria Voronei, o icoana a Maicii Domnului sparge canoanele bisericii. Pentru prima data in iconografia romaneasca, Fecioara e reprezentata tinandu-si Fiul de mana si nu in brate, asa cum sunt toate icoanele ce o reprezinta pe Maica Domnului. Pictura nu a fost niciodata restaurata si se pastreaza in stare perfecta. Calugarii cred ca icoana e facatoare de minuni intrucat din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevarate. Icoana a fost pictata in 1875, in urma unei revelatii avute de unul din calugari. Ea simbolizeaza intrarea Fecioarei in templu, de mana cu Fiul Sau, Iisus. Un fapt cu totul deosebit este acela ca din orice colt al schitului admiri icoana ai senzatia ca Maica Domnului te priveste direct in ochi.

Cum e canonizat un sfant

Chiar si in zilele noastre exista cazuri de mumificari miraculoase ale unor preoti sau calugari decedati. Trupul preotului Ion Lacatus, din Bucuresti, a fost gasit intact, la sfarsitul anilor ?T90, la 7 ani de la deces. Pentru a intra in randul sfintilor recunoscuti de Biserica Ortodoxa, asemenea cazuri trebuie studiate de o comisie a Sfantului Sinod. Daca din relatarile celor ce l-au cunoscut va rezulta ca preotul respectiv a trait o viata plina de evlavie, atunci se va trece la canonizarea lui si, implicit, la transformarea ramasitelor sale pamantesti in moaste.

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Neamt

A fost donata voievodului Alexandru cel Bun de imparatul bizantin Manuel Paleologu, in anul 1401. Manastirea adaposteste o biblioteca imensa, inzestrata cu peste 18.000 de volume.

Icoana Sfintei Ana din Manastirea Bistrita

Icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana a fost pictata de doi calugari din partile Ierusalimului intre anii 1150-1250. Icoana o infatiseaza pe Sfanta Ana tinand in brate o copila, nimeni alta decat fiica sa, Sfanta Fecioara Maria.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Golia

Se spune ca aceasta icoana infaptuiesteminuni inca de pe vremea domnitorului Vasile Voievod. Manastirea Golia l-a adapostit pentru o perioada scurta si pe scriitorul Ion Creanga.

Icoana Maicii Domnului  ‘Madona Dudu

E una dintre mandriile Ol-teniei. Icoana a fost gasita intr-un dud, acum cateva sute de ani, de catre un evreu pripasit prin Oltenia, care a luat-o spre a o vinde. Dupa ce a primit banii pe ea, spre uimirea lui, icoana a reaparut in dud.

Icoana Maicii Domnului din Biserica Icoanei

Legenda spune ca acum cateva secole un trecator a adormit in parcul care era pe locul actualei biserici. Trezindu-se, a vazut icoana cu chipul Maicii Domnului. Aceasta i-a spus sa ridice o sfanta biserica acolo.

Maica Domnului de la Manastirea ‘Dintr-un lemn

Traditia spune ca un cioban ar fi vazut in vis pe Maica Domnului, care i-a poruncit sa taie din poiana un stejar falnic si sa faca din el o biserica mica din lemn. Taind stejarul, ar fi gasit in trunchiul lui Icoana Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului de la Schitul Namaiesti

O calugarita se imbolnavise de  cancer osos galopant, iar doctorii voiau sa-i  amputeze piciorul. Maicuta voia sa ajunga  macar o data in Tara Sfanta. Dupa rugaciuni fierbinti in fata icoanei, dorinta i s-a implinit.

Icoana Maicii Domnului din Trifesti

Un cioban a observat, aproape de malul raului Moldova Seaca, o scandura, iar cu un carlig din fier si o franghie a tras-o la mal. Era o icoana care sangera in locul in care a fost lovita de fier. Icoana ii poate dovedi pe hoti.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Bezdin

Dupa 1740 manastirea a intrat intr-o perioada deosebita de dezvoltare, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici. Printre multele obiecte de cult deosebit de valoroase, el a adus si icoana facatoare de minuni.

Icoana Maicii Domnului de la Schitul Dalhauti

E o copie dupa icoanele pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Maica Domnului tine Pruncul in partea dreapta, spre deosebire de cele mai multe icoane, care au Pruncul in partea stanga.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News