Părerea psihologului
«54% din părinţi nu se interesează de acest aspect»
În general, jocurile sunt necesare pentru dezvoltarea vitezei de reacţie şi pentru conturarea personalităţii. Însă cele care conţin multă violenţă pot determina acţiuni pe măsură. “Acestea dezvoltă sau activează comportamentele disfuncţionale ale unui individ cu predispoziţie violentă, dând naştere diferitelor tipuri de sentimente ostile în viaţa reală, fie că este vorba despre un copil sau un adult.
În cazul celor mici, computerul îi îndepărtează de carte, de creaţia manuală sau artistică, de relaţiile directe cu semenii şi de jocul în familie, iar accesul la calculator trebuie limitat la maximum două ore pe zi”, ne-a spus psiholog doctorand Mirela Zivari (foto), de la clinica TerapiaM. De asemenea, părinţii trebuie să se intereseze despre conţinutul jocurilor pe calculator.
“Din păcate, statisticile arată că în 67% din cazuri, copilul este cel care decide care să fie jocurile alese, iar 54% din părinţi nu se interesează de acest aspect şi nu vorbesc cu cei mici despre acestea. E grav, deoarece 50% din jocurile preferate sunt cele violente şi doar 2% educative”, a completat specialista.
Opinia specialistului
«Sunt potrivite după fixarea valorilor morale»
Specialiştii în jocuri pe calculator sunt de părere că oricât de violente sunt, acestea nu fac nici un rău adulţilor “cu capul pe umeri”. “Indiferent de gradul, tipul şi reprezentarea violenţei într-un joc pe calculator, un astfel de mijloc de distracţie nu poate induce un comportament deviant sau violent indivizilor care nu aveau deja astfel de tendinţe şi un fond psihic, respectiv un context care să favorizeze însuşirea şi punerea în practică a unor conduite violente”, ne-a declarat Andrei Licherdopol (foto), editor la revista “Level”.
Dacă în cazul adulţilor vorbim despre propria alegere şi asumare, copiii nu ar trebui să aibă acces la aplicaţiile cu caracter agresiv. “Cel mai important este ca individul să nu ia contact cu astfel de materiale decât după fixarea trăsăturilor sale de bază psihologice şi a valorilor morale”, a completat specialistul.