Mai multe organizaţii non guvernamentale, ONG-uri, cer partidelor politice să nu mai pună pe liste la europarlamentare doar membrii de partid ci şi oameni neafiliaţi politic dar care, să corespundă unor criterii de moralitate sau competenţă europeană.
Astfel, organizaţiile cer ca viitorii candidaţi să aibă expertiză consistentă, abilităţi de comunicare şi negociere, integritate, susţinere politică, experienţă internaţională şi o prezenţă publică moderată. Politicienii aspiranţi la un mandat de eurodeputat ar trebui să nu fi fost implicaţi în scandaluri de corupţie, să nu fi fost urmăriţi penal, să nu fi promovat proiecte sau valori care contravin celor naţionale şi europene în materie de stat de drept şi să nu fi fost colaboratori sau angajaţi ai fostelor servicii de Securitate.
Mai mult, eurodeputaţii care vor fi aleşi în 25 mai nu vor avea voie să aibă un discurs xenofob, homofob, discriminatoriu, bazat pe ură. Cu toate că ONG-urile cer ca cei care nu sunt membrii de partid să poată candida,aceste fapt este imposibil, întrucât potrivit legii privind alegerile pentru Parlamentul European nu pot fi trecuţi pe listele de candidaţi, decât membrii unui partid politc. Aşa a fost în 2009, când euroalesul PDL Monica Macovei, a fost obligată să se înscrie în partidul condus de Vasile Blaga pentru a putea candida pentru un loc la Bruxelles.