De unde alegi firma?

Este vorba de 77 de firme licenţiate, a căror listă o găseşti pe site-ul ANRE. Iată linkul: https://www.anre. ro/ro/info-consuma tori/operatori-econo mici/energie-electri ca1391006213/furni zare-catre-consuma tori1391006442. Din păcate însă, până în prezent, puţine din aceste firme s-au arătat interesate de încheierea contractelor cu consumatorii casnici, ele fiind interesate în primul rând de consumatorii mari: societăţi comerciale, instituţii etc. Dacă, totuşi, găseşti din această listă firme interesate, analizează şi compară cu foarte mare atenţie ofertele lor, luând în considerare nu doar preţul pe kilowat, ci şi durata contractului, modalităţile de plată, penalităţile etc. Doar dacă te convingi că toate aceste condiţii sunt mai avantajoase pentru tine decât cele oferite de actualul furnizor, fă şi pasul următor.

Un drum fără întoarcere!

Dar, înainte de a merge mai departe, trebuie să mai ştii două lucruri extrem de importante: 1. Că, odată ieşit din piaţa reglementată (pe care activează în prezent EON, ENEL, Electrica şi CEZ) şi intrat pe piaţa liberă, nu vei mai avea un tarif stabilit de actualul arbitru al pieţei – ANRE -, ci vei avea un tarif negociat anual cu noul distribuitor, adică vei plăti un preţ care va depinde în totalitate de cerere şi ofertă;
2. Trebuie să ştii că, odată ce ai optat pentru schimbarea furnizorului, nu te vei mai putea întoarce în sistemul reglementat. Este adevărat că, potrivit angajamentelor luate de România prin Tratatul de aderare la UE, până în anul 2018, toţi consumatorii casnici vor trebui să îşi negocieze un nou contract cu un furnizor de curent electric, evident, la un preţ stabilit de piaţa liberă. Cum vor evalua în această perioadă preţurile “libere” rămâne de văzut.

Documentele necesare la încheierea contractului

Dacă ai optat pentru un nou furnizor, trebuie să anunţi actualul furnizor de intenţia ta cu cel puţin 21 de zile lucrătoare înainte. Viitorului furnizor trebuie să-i transmiţi următoarele date: adresa locului de consum; denumirea furnizorului actual; codul unic de identificare a punctului/punctelor de măsurare înscris/e pe factura de energie; valoarea facturilor scadente şi neachitate; datele referitoare la cantităţile de energie pentru care trebuie asigurată furnizarea; alte documente cerute, după caz. Schimbarea furnizorului este gratuită, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea procedurii. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implică modificări de ordin tehnic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News