Nivelul de trai scăzut din ţara noastră îi determină pe mulţi români să plece la muncă, în străinătate. Acolo, unii îşi întemeiază familii şi apar şi moştenitorii. Iată ce trebuie să ştiţi pentru ca un copil născut în străinătate să poată dobândi cetăţenia română.
Conform articolului 5, alin. 2, lit. b din Legea nr. 21/1991, sunt cetăţeni români cei născuţi în străinătate şi care au ambii părinţi sau numai unul dintre ei cu cetăţenie română. Astfel, aşa cum indică art. 21 din Legea nr. 21/1991, cetăţenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedeşte cu certificatul său de naştere, însoţit de buletinul ori de cartea de identitate, după caz, sau de paşaportul unuia dintre părinţi. Totodată, certificatele de naştere ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează şi chestiunea înregistrării actelor şi faptelor de stare civilă ale cetăţenilor români aflaţi în afara hotarelor ţării.
Dosarul se depune la Primăria sector 1
Pentru depunerea dosarelor de transcriere a actelor de naştere străine, cetăţenii români interesaţi pot contacta misiunile diplomatice şi consulare ale României din ţara unde îşi au domiciliul sau Primăria sectorului 1 Bucureşti.