- Odihneşte-te bine înainte de plecare
Ideal este să faci tot posibilul pentru un somn bun, în noaptea de dinaintea plecării. Dacă deja eşti obosit în momentul în care pleci la drum, nu faci decât să înrăutăţeşti şi mai mult lucrurile, pe termen lung.
- Foloseşte lumina, astfel încât să îţi ajuţi ceasul biologic să se adapteze la noile condiţii
Când există o discrepanţă între ceasul tău biologic şi ora reală, nu ţi se face somn doar pentru că afară e întuneric sau nu reuşeşti să dormi destul cât să îţi acoperi necesarul de odihnă.
Ceasul tău biologic este puternic influenţat de lumină, astfel încât cea mai bună metodă de a controla decalajul de fus orar este să te expui sau să eviţi lumina la anumite ore. Când încerci să dormi, asigură- te mai întâi că în încăpere e întuneric. Cea mai bună soluţie ar fi să-ţi pui o mască specială pentru ochi.
- Schimbă-ţi obiceiurile alimentare şi cele de efort fizic
Alimentaţia şi mişcarea te pot ajuta să îţi reglezi ceasul biologic, adaptându-te la un nou fus orar. Cel mai bine e să mănânci puţin înainte de plecarea în călătorie, apoi să începi să mănânci conform orei din zona ta de destinaţie, după ce ai ajuns acolo.
În acest mod, te vei adapta mai uşor la noul fus orar. În plus, spre sfârşitul după-amiezii şi începutul serii e momentul optim să faci puţină mişcare şi să îţi ajuţi ceasul biologic să se readapteze.
- Evită somnul cu întreruperi
Dacă te trezeşti în toiul nopţii şi rămâi aşa o oră sau două, apoi adormi chiar înainte de ora la care trebuie să te scoli, încearcă să te culci mai târziu şi să îţi setezi alarma ceasului ceva mai devreme.
Dacă te trezeşti şi nu mai reuşeşti să adormi în următoarele 20 de minute, ridică-te şi relaxează-te în- tr-un alt loc, apoi întoarce- te în pat abia când simţi că ţi se face somn din nou, ne sfătuiesc specialiştii British Airways.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!