Fie ca li s-a nazarit la o bere cu prietenii, fie ca se afla in pragul unei idei geniale, tot mai multi romani se gandesc in ultima perioada sa-si infiinteze o firma. Multi nu stiu insa precis ce ar trebui sa faca si, mai ales, cat ar trebui sa plateasca pentru a deveni patroni. Toata treaba se poate rezolva, surprinzator, in doar trei zile.
Primul pas pentru nasterea unei firme consta in intocmirea unui dosar pentru inregistrarea la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Viitorul patron trebuie sa-i gaseasca mai intai firmei un nume a carui disponibilitate va fi verificata printr-o cerere tip la ONRC, urmand ca acesta sa fie si rezervat, in cazul in care se do-vedeste disponibil. Raspunsul se ofera in cateva minute.
Persoana cu initiativa privata trebuie sa intocmeasca apoi actul constitutiv al firmei, in care trebuie sa treaca domeniul principal de activitate, precum si activitati secundare, toate extrase din nomenclatorul CAEN (clasificarea activitatilor economice din Romania).
Solicitantul va completa apoi o cerere de inregistrare a firmei adresata judecatorului delegat de la oficiu si o declaratie pe proprie raspundere privind sediul si legalitatea activitatilor pe care urmeaza sa le desfasoare. Ca si solicitarea de nume, ambele sunt formulare tip care se pot obtine de pe www.onrc.ro.
Apoi e nevoie sa se depuna la dosar dovada ca firma dispune de sediu social – act de proprietate sau contract de comodat, certificatele de cazier fiscal, care se pot obtine tot de la ONRC in maximum 8 ore, precum si specimenele de semnatura.
Viitorul patron trebuie sa-si deschida un cont la o banca pentru a varsa capitalul social al firmei (200 de lei) si sa depuna la dosar o dovada in acest sens.
Urmeaza plata taxelor judiciare de timbru – 39 de lei, a celei privind certificatul constatator – 30 de lei, a timbrului judiciar – 0,3 lei, a taxelor de registru – 170 de lei si a tarifului de publicare in Monitorul Oficial, intre 31,5 si 90 lei. Potrivit lui Viorel Andronic, referent de specialitate la ONRC, costul estimat al documentatiei pentru constituirea unei firme cu asociat unic e de 340,75 lei si de 352,35 lei pentru o societate cu doi asociati.
Ultima etapa: depunerea dosarului la ONRC. Acesta va fi riguros verificat, iar daca toate elementele sunt in regula, in 3 – 5 zile veti deveni patron!
25.000 de noi comercianti, in numai doua luni
Directorul adjunct al ONRC, Bogdan Gaurean (foto), sustine ca aproape 25.000 de noi comercianti s-au inscris la Registrul Comertului in ultimele doua luni. ‘Numarul lor este cu 2,5% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, ne-a precizat acesta.
Avocatii cer intre 300 si 500 €
Cine crede ca nu se poate descurca singur prin hatisul de acte poate apela la biroul de asistenta al ONRC, care, contra cost, ofera sprijin pentru redactarea formularelor. Tarifele pleaca de la 170 de lei pentru o firma simpla cu asociat unic, cresc la 270 de lei pentru o societate cu doi asociati si urca apoi cu cate 30 de lei pentru fiecare asociat in plus. Pe de alta parte, cei care nu vor sa aiba de-a face cu actele intocmirii firmei pot apela la un notar public sau la un avocat, ale caror birouri se vor ocupa in locul lor de toate procedurile. Neoficial, onorariile sunt cuprinse intre 300 si 500€.