MANDARINA
Mandrina de plută şi mânerul din acest material se curăţă cu detergent de vase, se şterg cu o lavetă şi se lasă să se usuce bine. Apoi se mai pot da cu o soluţie de curăţat mobila.
MULINETA
• Mulineta se păstrează într-un săculeţ din bumbac. După fiecare partidă de pescuit, se şterge cu o cârpă şi se deschide frâna la maximum. Se poate curăţa prin pulverizare cu apă.
• Producătorii spun că service-ul trebuie efectuat o dată pe an, aşa că, dacă nu ai experienţă, te poţi adresa firmei de unde ai cumpărat-o.
• Pescarii mai experimentaţi demontează mulineta şi separă piesele în funcţie de materialul din care sunt făcute. Cele metalice se pun într-un vas cu diluant, iar cele din plastic se pun în apă cu detergent de vase. După aceea, sunt şterse şi uscate.
• Urmează ungerea. Unii folosesc vaselină universală, alţii, uleiul care se vinde odată cu mulineta sau cel pentru mecanisme fine ori optează pentru spray WD-40, care îndepărtează mizeria şi lubrifiază.
• Apoi se reasamblează mulineta. Cel mai bine e să te ghidezi după schiţa cu care a venit de la producător.
BĂŢUL LANSETEI
Băţul lansetei se ţine în husa în care a fost cumpărat. Cum majoritatea accidentelor (ruperea inelelor sau a vârfului) se întâmplă în timpul transportului, e bine ca lansetele să fie puse toate într-o husă mai mare. Inelele lansetei trebuie îndreptate, dacă s-au îndoit, şi spălate cu apă, pentru îndepărtatea mizeriei strânse în general în interior.
NĂLUCILE
Şi nălucile trebuie păstrate cu grijă. Pune voblerele în cutiile originale şi, din când în când, verifică starea ancorelor. Dacă e nevoie, mai ascute-le sau înlocuieşte- le. Linguriţele şi rotativele se şterg şi se păstrează separat, în plicuri din hârtie sau din plastic ori agăţate pe un panou din polistiren.
FIRUL
Dacă firul are suprafaţă aspră la pipăit şi prezintă exfolieri, mai bine îl arunci. Dacă nu, spală-l în apă în care ai pus eventual şi detergent de vase. Când îl reaşezi pe tamburul mulinetei, trece-l printr-o cârpă uscată. Nu trebuie să foloseşti ulei pentru întreţinerea lui, pentru că îl poate afecta în cazul în care are cămaşă de silicon. În plus, când îl vei folosi din nou, există riscul să se încarce cu nisip.
Ştiaţi că…
… ştiuca trebuie să mănânce în jur de 20 kg de peşte pentru a se îngrăşa un kilogram?
… dacă firul e prea mic în comparaţie cu peştele din cârlig, e bine să te îndepărtezi câţiva metri de apă, pentru a mări rezistenţa firului?
… delfinul doarme doar pe jumătate? În timp ce o jumătate din creier se odihneşte, cealaltă rămâne trează.
… în Marea Neagră, la adâncimi mai mari de 200 de metri, nu există viaţă? Din cauza concentraţiei mari de hidrogen sulfurat, aici nu se pot dezvolta decât bacterii anaerobe.
… în picturile din mormintele egiptene vechi de 4.000 de ani sunt reprezentaţi pescari cu undiţe?
… regina bălţii (bibanul soare) este originară din America de Nord şi e singurul ciclid din România, adică îşi creşte puii în gură?
… există peste 28.000 de specii de peşti în lume (jumătate din totalul vertebratelor de pe glob)?
… peştii nu pot simţi durerea? Specialiştii au descoperit că le lipseşte zona din creier responsabilă cu această senzaţie.
… singura fiinţă de sex masculin capabilă “să alăpteze” este un peşte? Symphysodon Discus secretă un mucus care hrăneşte puii în primele luni de viaţă.