Agricultorii sunt categorici când vine vorba despre ce legume şi zarzavaturi vom avea în următoarele două luni din producţia internă: mai nimic! De aceea e clar că şi în acest an, de Paşte, vom mânca legume şi fructe din import. Turcia rămâne principala ţara de unde vom aduce produse precum roşii sau ardei. “În această primăvară suntem obligaţi să aducem din alte ţări şi legume sau verdeţuri care în mod normal ar fi trebuit să fie pe tarabe din producţie proprie. Din păcate, zăpada a făcut prăpăd în România şi importatorii vor aduce salată verde, ceapă verde sau ridichi din Olanda, Turcia ori Siria”, ne-a declarat Tudor Dorobanţu, secretar general Agrostar.
Vegetalele vor fi mai scumpe
Totodată, pe lângă aşa-zisele trufandale, suntem obligaţi de climă să aducem şi alte legume sau fructe din import. Practic, mai nimic din producţie proprie nu vom avea pe mese pe tot parcursul primăverii şi chiar nici de Paşte!
Nu numai că vom mânca legume aduse din străinătate, dar le vom plăti şi mai scump. Pe lângă majorarea preţurilor, motivată de scumpirea carburanţilor, care- i va face pe transportatori să mărească, la rândul lor costul serviciilor, vom asista şi la o majorare motivată doar de dorinţa comerciantului de a face un profit suplimentar, dat de speculă.
“Importatorii vor specula din plin lipsa legumelor româneşti de pe piaţă şi, implicit, cererea mare de astfel de produse, şi vor ridica preţurile cât vor putea de mult. Nu-i poate opri nimeni, este economie de piaţă”, a afirmat Tudor Dorobanţu.