In 1978, statul roman a primit un container cu 800 de kilograme de documente, care apartinusera lui Henri Coanda. Era o donatie din partea fiicei savantului. Recent, printre hartii, a fost gasit un proiect de farfurie zburatoare, celebra ‘Aerodina gandita de Coanda. Pe acesta scria ‘Top secret si, din cate au aflat muzeografii, a apartinut Fortelor Aeriene ale Statelor Unite.

In 1990, guvernul tarii noastre a luat decizia de a infiinta un Muzeu al Aviatiei, in care sa fie aduse toate documentele si obiectele care tin de domeniul zborului. Printre altele, muzeul a primit in 1998 si ‘arhiva Coanda, un pachet de 800 de kilograme de documente, care au apartinut inventatorului si care fusesera donate statului roman de catre fiica savantului la sfarsitul anilor 70. Coletul nu a fost desfacut pana in 1999, cand muzeografii militari au inceput sa cerceteze documentele fila cu fila.

‘Printre hartiile de o inestimabila valoare, am gasit si proiectul Aerodinei Lenticulare, celebra farfurie zburatoare a lui Coanda, despre care auzisem, dar nu visasem vreodata sa o avem in fata ochilor. Proiectul a fost un secret american de stat si a intrat in posesia familiei Coanda intr-un mod neelucidat. O delegatie a armatei americane nu a putut sa-si ascunda surprinderea cand a vazut documentele. Americanii ne-au intrebat unde este prototipul. Le-am raspuns ca ei ar trebui sa ne spuna noua, deoarece Henri Coanda a fost chemat in Statele Unite, la sfarsitul razboiului, si a lucrat acolo la acest proiect, ne-a spus comandorul Paul Sandachi, directorul Muzeului Aviatiei.

Henri Coanda a inceput studiile pentru Aerodina Lenticulara in 1930, in Franta. Le-a abandonat in timpul razboiului. Reia activitatea la Aerodina in Statele Unite, iar in 1957 prezinta proiectul final si il breveteaza. Dupa care nu se mai spune nimic despre aceasta inventie.

Aparatul descris in dosarele Coanda are propulsie neconventionala, are o forma de lentila si dispune in jurul coroanei de mai multe fante prin care ies jeturi, ce formeaza un strat de gaze, acestea imprimand miscarea ansamblului. Ca eficienta a zborului, aerodina savantului roman e net superioara oricarui aerovehicul existent.

La Facultatea de Inginerie Aerospatiala se lucreaza in acest moment la adaptarea tehnologiilor folosite la proiectul Aerodina Lenticulara in diferite ramuri industriale. Elementul de baza al farfuriei zburatoare, de la care poate pleca construirea sa integrala, a fost realizat deja.

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News