IBM și-a suspendat operațiunile sale din Rusia în luna martie, după ce aceasta a invadat Ucraina, însă a menținut angajații din Rusia pe statul de plată. Într-un memo către personal, trimis marți, președintele și directorul executiv Arvind Krishna a anunțat o „închidere ordonată” a afacerii sale din Rusia. Forța de lucru locală va fi concediată, a spus acesta.

Potrivit unui purtător de cuvânt al IBM, citat de Reuters, IBM are „sute” de angajați în Rusia.

Microsoft renunță la 400 de salariați

Concomitent, Microsoft a anunțat reducerea semnificativă a activității sale în Rusia. Compania își suspendase vânzările și serviciile în luna martie, însă suportă în continuare clienții existenți.

Conform unui purtător de cuvânt al companiei citat de Bloomberg, Microsoft concediază 400 de angajați în Rusia.

Microsoft și IBM sunt ultimele dintre marile companii occidentale care au decis să închidă operațiunile lor din Rusia. Alte grupuri care au anunțat același lucru sunt Goldman Sachs, McDonalds, Disney și Netflix.

Plăți compensatorii

Pe lângă acestea, există companii care doar și-au redus activitatea.

Producătorul auto german Volkswagen a anunțat că oferă plăți compensatorii pentru angajații săi din Rusia dacă pleacă voluntar, scrie US News, care citează ziarul rus Kommersant.

Volkswagen are două fabrici în Rusia, la Kaluga și Nijni Novgorod.

Conform ziarului, oferta vizează 200 de persoane de la fabrica de la Nijni Novgorod. Volkswagen a anunțat în martie că a suspendat producția din cauza sancțiunilor, iar exporturile au fost oprite imediat.

Kommersant citează surse sindicale care spun că angajații care vor fi de acord cu oferta până pe 17 iunie vor primi șase salarii și asigurări medicale până la final de 2022.

Urmărește-ne pe Google News