UPDATE 19 martie: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu mai recomandă evitarea ibuprofenului în tratarea bolnavilor de COVID-19.

OMS a recomandat în data de 18 martie eliminarea ibuprofenului din tratament.

Joi, însă, la doar o zi după această recomandare, OMS a revenit și a anunțat că nu mai susține evitarea ibuprofenului.


https://twitter.com/WHO/status/1240409217997189128?ref_src=twsrc%5Etfw 

UPDATE 21.20 Acesta va fi scos din tratamentul administrat românilor infectați cu noul coronavirus, a declarat, pentru Libertatea, dr. Adrian Marinescu, medic primar specializat în boli infecțioase la spitalul Matei Balș, din București.

Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Veran, a postat pe Twitter recomandarea privind evitarea folosirii medicamentelor antiinflamatoare, deoarece acestea ar putea înrăutăți starea de sănătate.

”Administrarea de antiinflamatoare (iburofen) ar putea fi un factor agravant al infecției. În caz de febră, luați paracetamol. Dacă urmați deja un tratament cu antiinflamatoare sau în caz de dubii, cereți sfatul medicului dumneavoastră”, a scris Veran pe Twitter.


https://twitter.com/olivierveran/status/1238776545398923264?ref_src=twsrc%5Etfw 

Și pe site-ul ministerului Sănătății din Franța apare recomandarea evitării antiinflamatoarelor.

”Efecte adverse grave legate de folosirea de antiinflamatoare nesteroidiene au fost semnalate la pacienți cu COVID-19, cazuri posibile sau confirmate. Reamintim că tratamentul febrei sau al durerilor cauzate de COVID-19 sau al tuturor virozelor respiratorii se bazează pe paracetamol, fără să se depășească doza de 60 mg/kg/zi și de 3 g/zi. Antiinflamatoarele nesteroidiene trebuie evitate”, spune Ministerul Sănătății din Franța.

Potrivit The Guardian, specialiștii în sănătate spun că medicamentele antiinflamatoare tind să diminueze răspunsul sistemului imunitar al organismului.

Lista medicamentelor cu care sunt tratați românii diagnosticați cu coronavirus

Libertatea a scris zilele trecute despre medicamentele folosite în România pentru pacienții cu coronavirus.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar specializat în boli infecțioase la spitalul Matei Balș, din București, a precizat că pacienții români depistați pozitiv cu noul coronavirus primesc trei categorii de medicamente, tratamentul fiind o combinație, în funcție de simptomele specifice ale fiecărei persoane.

  • Tratament simptomatic. În funcție de simptome, oamenii primesc medicație diferită. Pacienții cu febră primesc Paracetamol și Algocalmin, iar pentru tuse li se administrează Codeină sau Tusin.
  • Tratament patogenic. Aici intră anti-inflamatoarele, iar pacienții primesc Nurofen/Brufen sau Diclofenac.
  • Noutatea. În această categorie intră o combinație de medicamente anti-gripă și anti-HIV. În cea mai folosită dintre situații este vorba de Tamiflu combinat cu Kaletra. Cea de-a doua opțiune, mai puțin utilizată, este de Darunavir Cobicistat, combinat tot cu Tamiflu.

Libertatea avertizează că aceste materiale nu reprezintă recomandări de tratare acasă, fiecare caz de coronavirus trebuind tratat separat, la spital, și sub supravegherea atentă a doctorilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News