Astfel judecătorii au stabilit un termen de șase luni în care procurorul să rezolve cauza iar decizia este definitivă.

Rareș Văduva este fostul șef al DIPI, are funcția de comisar șef, și a fost subsecretar de stat la DIPI, și este bănuit de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum și favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.

El este urmărit penal, încă din 29 august 2016, alături de alți foști șefi ai DIPI, respectiv Gheorghe Nicolae și Gelu Oltean, pentru presupusa cheltuire a unor sume de bani din fondurile operative.

Pe Văduva procurorii îl acuză că nu ar fi vrut să desecretizeze o serie de documente clasificate cu motivul de a ascunde pretinsele cheltuieli ilegale ale lui Oltean și Nicoale.

Cu banii în buzunare și cu rapoartele secretizate

Potrivit ordonanței de începere a urmării penale în cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, Gelu Marin Oltean și-ar fi însușit suma de 15.000 de lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale DIPI, nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conținea nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

În cursul anului 2014, Gheorghe Popa, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, și-a însușit suma de 1.500 de lei și totodată, în aceeași perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinația legală a sumei totale de 1.350 de lei, alocate instituției pentru cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea și deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale DIPI, nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

La rîndul său Ioan Dorin Popa, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, prin aprobarea unui număr de o sută de rapoarte înregistrate la DIPI în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției – cheltuieli care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinația legală a sumei totale de 210.045,94 de lei, alocate instituției pentru fonduri operative.

Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta din urmă și-ar fi însușit suma de 44.833,44 de lei iar pentru a ascunde deturnarea și delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale DIPI.

Citește și Gardurile de 412.000 de lei puse de-a lungul liniei de tramvai 21 au ruginit în doar cinci luni

Urmărește-ne pe Google News