UPDATE ora 15:30:

Atmosfera este una degajată la Tribunalul București unde, deși au trecut peste 350 de părți civile pentru exprimarea pretențiilor civile în dosarul Mineriadei, nu au existat incidente.

Unul dintre avocații din dosar a exemplificat pentru Libertatea.ro unele pretenții ale părților. Astfel moștenitorii unei victime a minerilor a cerut în fața judecătorilor 500.000 de euro în vreme ce alții ar fi cerut 1,8 milioane de euro. Același avocat a precizat că la final, când se va face calculul total al sumelor, acestea ar putea depăși un miliard de euro.

La acest moment instanța ascultă avocații inculpaților care susțin verbal excepțiile invocate și în scris. Avocații lui Ion Iliescu și a altor inculpați din dosar au cerut pe rând restituirea dosarului parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Motivele invocate au fost dintre cele mai variate, de la modalitatea de redactare a rechizitoriului până încălcarea unor articole ale Constituției prin prisma unor articole din Codul Penal și cel de Procedură penală, ce au stat la baza întocmirii unor acte din dosar.

Libertatea.ro a obținut în exclusivitate excepțiile depuse în procedura de cameră preliminară la instanța supremă în dosarul Mineriadei iar o excepție inedită de la dosar este cea a fostului vicepreședinte al CPUN, Benedict Cazimir Ionescu, care spune judecătorului că procurorii militari care au instrumentat cazul ar fi „subiectivi”, „implicați emoțional”, „romancieri” și că ar fi fost mai degrabă interesați de latura politică decât de cea judiciară a speței.

Miron Cosma a dat cu subsemnatul și el în fața magistratului de cameră preliminară

UPDATE ora 9:15. Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a declarat la intrarea în Tribunal că se solicită acordarea de termene scurte și celeritatea actelor de cercetare judecătorească din cazul Mineriadei.

„Se așteaptă o decizie de atâția ani, trebuie să fie o decizie rapidă, pentru că dosarul să între în firesc, în sensul de a merge în instanță și pentru a fi începută judecată. Această fază preliminară trebuie să se încheie cât mai repede. Nu am avut aprobarea de a vedea sala. Este normal că inculpații nu s-au prezentat. Ion Iliescu, președinte de onoare a Frontului Salvării și astăzi al PSD-ULUI. Este ceva normal. Aceeași atitudine arogantă a criminalilor din decembrie 89 și până în 2018”, a declarat Mărieș.

Până la momentul difuzarii acestei știri niciunul dintre inculpați nu s-au prezentat la instanță.

UPDATE ora 9:00. Asociația victimelor Mineriadei spune ca a cerut judecătorilor ÎCCJ luarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor și conturilor tuturor inculpaților din dosarul Mineriadei.

Viorel Ene arată că, în cazul unei condamnări, cei judecați trebuie să plătească despăgubiri victimelor acțiunilor lor.

Până la acest moment, la sediul Tribunalului s-au prezentat aproximativ o sută de părți civile.

Accesul acestora a fost permis la sala de festivități a instantei, în vreme ce accesul presei a fost restricționat la etajul unde are loc dezbaterea din dosar.


Instanța supremă a amânat, în 20 februarie, pentru 29 martie, judecarea excepțiilor depuse în procedura de cameră preliminară din dosarul Mineriadei.

Sediul instanței Tribunalului București este în fostul magazin Junior situat pe Splaiul Unirii.

Pentru termenul din martie judecătorul de cameră preliminară a stabilit citarea tuturor părților civile care nu au fost prezente la termenul din 20 februarie la sediul Curții Militare de Apel.

Lipsă acută de spațiu

Din cauza lipsei de spațiu la Curtea Militară de Apel cele aproximativ trei sute de părți civile prezente în dimineața zilei de 20 februarie au fost notate pe liste de către grefieri iar listele au fost date magistratului pentru depunerea la dosar.

Astfel ar mai fi de citat aproximativ 1.100 de părți civile pentru termenul de joi.

Judecarea excepțiilor s-a amânat atunci pe fondul lipsei de procedură cu șase din cele 1.400 de părți civile menționate în rechizitoriul din dosar.

Incidente la primul termen

Un bărbat a leșinat la procesul „Mineriadei”, după ce un scandal a izbucnit la Curtea Militară de Apel București. Sute de oameni s-au prezentat la primul termen în cameră preliminară al dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Sala, în care a avut loc procesul, a devenit neîncăpătoare, așa că unii dintre oameni au fost nevoiți să stea afară, în frig, așteptând să fie strigați de pe o listă.

La un moment dat, un bărbat a leșinat și a fost scos afară din sediul Curții Militare de Apel București. Omul a fost transportat cu o ambulanță SMURD la spital. Apropiații spun că bărbatul, în vârstă de 46 de ani, este epileptic și a fost operat de mai multe ori.

Dintre inculpați a venit doar Virgil Măgureanu la primul termen din dosar. Fostul director al SRI a fost întâmpinat cu huiduieli. „Criminalule, să faci puşcărie pentru ce ai făcut!” – i-au strigat oamenii, conform sursei citate.

Citește și VIDEO EXCLUSIV/Irina Rimes s-a acomodat greu, dar a ajuns să iubească România. „Am avut depresia emigrantului”

 
 

Urmărește-ne pe Google News