Instanța supremă a stabilit, miercuri, ca procurorii parchetului instanței supreme să facă verificări privind acuzațiile de abuz în serviciu pretins comise de Rovana Plumb, când l-a demis din funcție pe fostul șef al Romsilva, Ion Dumitru, pe fondul condamnării sale într-un dosar de corupție.
„Admite, în parte, plângerea formulată de petentul Dumitru Ion împotriva ordonanței nr.582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală şi criminalistică, pe care o desființează în ceea ce privește soluția de clasare sub aspectul comiterii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal de (fapta de la pct.1 din ordonanță).
Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal. …Definitivă”, au stabilit judecătorii.
Apărarea Rovanei Plumb spune că aceasta nu va fi cercetată
Apărătorul Rovanei Plumb, Viorel Mocanu, spune pentru Libertatea.ro că Ion Dumitru este fostul director Romsilva, „persoana condamnată definitiv cu privire la infracțiuni de corupție prin care a produs o pagubă semnificativă în patrimoniul instituției pe care o conducea la vremea respectiva și cu privire la care instanta a decis în mod definitiv ca nu mai poate exercita funcția de care s a folosit la săvârșirea infracțiunii”.
„Rovana Plumb a respectat hotărârea instanței și a dispus suspendarea acestuia din funcție, Ordin față de care condamnatul s-a plâns în Contencios Administrativ și a formulat plângere la Parchetul General”, mai spune Mocanu.
Avocatul arată că procurorii de la PICCJ au dat soluția de clasare față de cele reclamate de Dumitru și că soluția judecătorilor de la instanța supremă „vizează in mod strict chestiuni procedurale, respectiv temeiul de clasare, fără a antama sau contesta corectitudinea pe fond a ordonanței de clasare”.