„Eu, pe spatele fiecărei icoane cu Iisus, scriu: «Hristos este inima inimii tale». E de la părintele Arsenie Boca. O expresie minunată! Pe mine el m-a salvat. Şi aş vrea să le vorbesc tuturor despre această întâmplare miraculoasă”, a povestit Florentin Cantaragiu într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani.
Nu-i plăcea să fie numit iconar, ci meșter mai degrabă. Povestea lui începe așa…după revoluție, cineva a venit la el şi i-a cerut să i-l picteze pe părintele Arsenie Boca. A fost mirat, pentru că nu era portretist.
I-a fost adusă o poză a părintelui luată de pe internet. Încet, cu migală şi dragoste, aşeza strat peste strat de culoare, încercând să copieze chipul celui mai renumit duhovnic al acestui neam.
„M-am apucat să-l pictez şi mi-am dat seama că nu sunt vrednic. Nu mi-a reuşit! Eu nu sunt un portretist, Dumnezeu nu mi-a dat acest dar. Pictura mea nu semăna cu părintele. I-am dus-o, smerit, celui care mi-o comandase şi… surpriză! Omul a fost fascinat. Mie mi s-a părut ciudat – erau cele mai mari laude pe care le-am primit de când pictez. Cert este că nu m-am lăsat amăgit. Mi-am zis că succesul ăla nu e firesc. Mai târziu aveam să înţeleg”, spunea Cantaragiu.
Arsenie Boca (pe numele de botez Zian Boca) s-a născut la 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara), într-o familie de ţărani credincioşi, Iosif şi Maria. Înclinat de mic spre cele sfinte, micul Zian Boca va deveni unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai României – Arsenie Boca.
Rugăciunea părintelui Arsenie Boca
Rugăciunea sfântului Arsenie Boca este grabnic ajutatoare pentru cei care se afla in grele suferinte, în mari dureri, mâhniri sau boli.
„Sfinte Preacuvioase Părinte Arsenie, îndreptător al sufletelor noastre şi tămăduitorul bolilor sufleteşti şi trupeşti, ca cel ce ai împodobit cu adânc de cunoaştere a făpturii omeneşti, te rugam în vreme de durere şi mâhnire, caută cu milă spre noi, păcătoşii fiii tăi, şi mijloceşte către Preabunul nostru Mântuitor iertare de păcate şi vindecare de toată neputinţa. Părinte Sfinte care ai mare îndrăzneală în faţa Tronului Ceresc, te chemăm cu mare lacrimi, dar cu nădejde că cele spre vindecare sufletească şi trupească, spre mântuire şi sfinţire, le vom dobândi prin tine, cel ce ne-ai încredinţat prin aceste cuvinte:” Eu mă duc, dar de acolo de unde voi fi, am să vă ajut mai mult ca şi până acum”. După cum în viaţă pe cei aflaţi în mari necazuri şi suferinţe cumplite îi tămăduiai îndată, aşa şi acum pe noi cei păcătoşi, însă chemaţi cu dragoste la mormântul tău încununat cu har ceresc şi flori, ne primeşte şi ne mângâie, sfânt şi bun Părinte. Ne scoate din negura păcatelor si a patimilor. Dăruieşte-ne binecuvantarea ca să purtăm crucea vietii spre înviere şi luminare desăvârsită.
Doctor si tămaduitor de orice suferintă, te rugăm, vindecă- ne pe noi, fiii tăi şi pe cei ce îi aducem în lacrimi si rugaciuni la crucea sfanta a mormantului tau, izvorator de pace, har si binecuvantarea ta de bun si sfant Parinte, iti multumim si te rugam sa ne fii mereu aproape cu rugaciunea si ajutorul ce ni-l aduci din Cerul Sfant spre slava marelui si minunatului nostru Dumnezeu si spre a sufletelor noastre mantuire. Amin. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfantului Parintelui nostru Arsenie, miluieste-ne pe noi pacatosii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro