Inițial, lucrarea a fost evaluată la 6 milioane de euro, dar la licitație, prețul ei a „explodat”, a notat BBC.
Lucrarea intitulată „Christos batjocorit” a fost descoperită recent pe peretele bucătăriei unei bătrâne și a fost expertizată de Casa de Licitații Acteon.
Prețul cu care s-a dat lucrarea a depășit orice așteptări, fiind de patru ori mai mare decât valoarea estimată a lucrării.
Cumpărătorul a dorit să rămână anonim
Casa de licitații Acteon a anunțat că suma, plătită de un cumpărător anonim din nordul Franței, a stabilit un nou record mondial pentru un tablou medieval vândut la licitație.
„Când o lucrare unică a unui pictor ca Cimabue apare pe piață, trebuie să fii pregătit pentru surprize”, a declarat Dominique Le Coent, organizatorul licitației, pentru Reuters.
Timp de mai mulți ani, tabloul a atârnat într-o bucătărie din orașul Compiègne, într-o zonă unde răzbătea căldura. Acesta a fost reperat de către un licitator, care a sfătuit proprietarul să-l dea unor experți pentru evaluare.
Proprietara a crezut că este o icoană religioasă veche, cu mică valoare.
Au fost efectuate teste pe opera de artă folosindu-se lumină infraroșie pentru a determina asemănările cu lucrările pictorului italian Cimabue, cunoscut și sub numele de Cenni di Pepo.
Opera e de mici dimensiuni
Născut în orașul Florența, Cimabue a pictat la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea.
Opera de artă este minusculă, măsurând doar 20 pe 26 centimetri.
Se crede că lucrarea face parte dintr-un polipic – o lucrare mai mare de scene pictate împărțite în mai multe panouri – datând din 1280, care prezintă răstignirea lui Hristos.
Alte două scene din aceeași serie de Cimabue pot fi văzute la Galeria Națională din Londra și Colecția Frick din New York.
Opera lui Cimabue a fost influențată în mare măsură de arta bizantină. A fost produsă pe panouri din lemn de plop cu fundaluri de vopsea aurie.