ICR a încercat să încheie un contract pentru cumpărare directă de servicii IT cu o firmă al cărei patron a fost condamnat penal pentru infracțiuni cibernetice.
Firma se numește Connexial, iar patronul este Mădălin Valentin Horobai. Secretarul general al ICR, Alexandru Drăghici, cel care dorea acest contract, a negat că instituția ar avea vreo relație contractuală cu această firmă.
“Institutul Cultural Român nu are nici o relaţie contractuală cu societatea la care faceţi referire în mailul transmis la data de 11.05.2020”, a fost răspunsul oficial al ICR transmis către Libertatea.
Totuși, surse apropiate ICR au explicat, sub anonimat, că în această perioadă contractul se află în departamentul de control financiar preventiv și este confidențial.
Aviz negativ de la Juridic
“Pe 29 aprilie, Drăghici l-a adus în ICR pe Valentin Horobai pentru a evalua problemele IT ale fiecărui departament. Au mers din birou în birou. În referatul făcut de Alexandru Drăghici suma trecută era de 10.000 de lei pe lună, iar durata era de patru ani. Contractul a trecut prin mâna unui consilier juridic și a primit aviz negativ”, au explicat sursele pentru Libertatea.
Contactat telefonic, Mădălin Horobai recunoaște că a făcut o vizită de lucru în ICR, dar susține că nu s-a mai ajuns la nici un contract.
În referatului juristului apar
mai multe argumente pentru a justifica avizul negativ.
“Din datele ofertei tehnice a ofertantului Connexial nu reiese numărul de angajați ai firmei, nu reiese experiența anterioară a acestui prestator și nici calificarea/pregătirea profesională pe care o deține el sau angajații lui”, se arată în documentul intrat în posesia Libertatea.
Juristul mai invocă și condamnarea definitivă a lui Horobai, dată de Curtea de Apel Bacău, pentru infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, fiind sub supraveghere timp de doi ani. Judecătorii l-au condamnat la un an și șapte luni închisoare cu suspendare. Tânărul a fost obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Alexandru Drăghici a ajuns în ICR în primăvara anului 2019, prin detașare de la ANAF, unde deținea funcția de vicepreședinte. În perioada 2002-2004, Drăghici a fost consilier superior la ANAF Teleorman, iar înainte de asta a lucrat la Administrația Financiară din Roșiorii de Vede, Teleorman.