Reducerea numărului de ore de muzică a venit la propunerea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. „Nu poţi să adaugi ceva fără să scoţi altceva. De aici s-a ajuns la una dintre variante: că s-ar renunţa la acea jumătate de oră, care se studiază în momentul de faţă, de muzică pe săptămână la clasa a VIII-a. Tocmai pentru că în clasa a VIII-a şi părinţii şi elevii au reclamat faptul că există o încărcare foarte mare şi am încercat să ne gândim la o variantă în care programul lor este un pic mai aerisit”, a explicat Ciprian Fartușnic, director general la Institutul de Ştiinţe al Educaţiei, pentru digi24.ro
Excluderea orei de muzică a fost dezbătută în mediul virtual de peste 17.000 de persoane. Părinţii, profesorii şi elevii şi-au exprimat punctul de vedere printr-un chestionar. Toţi spun la unison că muzica nu trebuie să dispară din şcoli.
Dezbaterea publică online propusă Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei se va încheia pe 25 ianuarie. Conform unui raport recent al Comisiei Europene, elevii din România petrec mai multe ore la şcoală decât cei din America, dar mai puţine decât copiii din Japonia, Coreea de sud sau Finlanda, unde sistemele educaţionale sunt mult mai dezvoltate.