Friptura de porc, sorici, piftie, carnaciori, muraturi si sarmale. Toate acestea au umplut mesele de Craciun ale romanilor, care incearca acum cu greu sa se refaca dupa prima runda de sarbatori. Dar pentru ca si masa de Revelion trebuie sa fie indestulatoare, va oferim cateva idei care sa va ajute sa alcatuiti un meniu diferit de cel de la Craciun. Retetele le-am primit de la sergentul Marin Ciubuc, maestru bucatar la Unitatea de Pompieri Gara de Est din Bucuresti.
Melcisori:
Compozitie: 5 oua; 5 linguri zahar; 5 linguri ulei; sare, esente (rom, vanilie, coaja de lamaie).
Mod de preparare: Se framanta, se intinde foaie subtire si se taie (precum taietelul), apoi se infasoara pe forma mai strans. Se coc in grasime multa, la foc mic si apoi se umplu cu crema.
Ciorba de burta:
Compozitie: 2 kg burta; 1 kg os vita; 5 oua; 1/2 l de lapte batut; 1 pahar smantana; 1 capatana usturoi; 1 ceapa; 3 morcovi; 100 ml otet.
Mod de preparare: Se taie burta in bucati si se opareste (30 secunde) dupa care se curata. Burta, osul, un morcov, ceapa se pun la fiert intr-o oala (circa 8 litri). Se fierb fara a se mai adauga apa rece (se poate adauga numai apa fiarta), dupa care burta se taie precum taietelul. Zgarciurile de la ciolan se taie; se strecoara zeama, se bat ouale cu smantana si laptele batut si se toarna prin sita, se amesteca continuu. 2 morcovi se rad pe razatoarea fina si se calesc foarte bine. Se strecoara dupa care se adauga mujdeiul si otetul.
Chiftelute:
Compozitie: 1 kg carne; 3 cartofi tocati prin masina si storsi sau 1/2 paine inmuiata si data prin masina; 2 cepe (se taie in 4 si se calesc, dupa care se dau prin masina); 1 capatana de usturoi; sare, piper, cimbru, boia, patrunjel; 3 oua.
Mod de preparare: Se amesteca toata compozitia. Se fac chiftelutele de marimea dorita dupa care se dau prin faina si se prajesc in mult ulei.