Cuprins:
Planul lui Zelenski pentru a obține sprijinul lui Trump
Aliații Ucrainei din SUA și Europa, inclusiv republicani influenți, au contribuit la strategia ce urmărește asigurarea sprijinului american și evitarea unei reduceri a ajutorului acordat Kievului.
Potrivit oficialilor ucraineni și europeni, „planul de victorie” conține idei menite să întărească legăturile Kievului cu Washingtonul și să prevină un eventual acord rapid de pace între Trump și Rusia, ce ar putea reduce sprijinul occidental pentru Ucraina.
Două dintre aceste idei, destinate în special lui Donald Trump, au fost prezentate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri din septembrie.
Prima propunere sugerează ca, după război, Ucraina să preia o parte din rolul forțelor americane staționate în Europa.
A doua idee, inițiată de senatorul republican Lindsey Graham, vizează partajarea resurselor naturale esențiale ale Ucrainei cu partenerii occidentali, conform unei surse implicate în elaborarea planului.
Propunerile au stârnit interesul lui Trump, conform unei persoane informate asupra discuției.
În plus, liderii de afaceri ucraineni discută o măsură prin care Trump să poată „filtra” investitorii, alegând cine are acces pe piața ucraineană.
Potrivit surselor, această propunere, denumită „ABC – oricine în afară de China” ar putea încuraja atragerea de investiții occidentale, mai ales în domenii precum telecomunicațiile, unde se dorește înlocuirea furnizorilor chinezi.
Temerile Kievului față de un acord cu Rusia
Ucraina și aliații săi se tem de o potențială înțelegere între Trump și Rusia, care ar putea reduce sprijinul militar occidental.
Liderii occidentali sunt preocupați că Rusia, încurajată de avantajele câștigate pe câmpul de luptă, ar putea determina administrația Trump să accepte un acord de pace favorabil Moscovei.
„Primul care clipește pierde acest joc. Putin crede că se află pe o cale bună în acest moment și că poate obține tot ceea ce își dorește”, a declarat o persoană implicată în formarea discursului Ucrainei către Trump.
Aliații occidentali au reacționat cu ezitare la „planul de victorie” al Ucrainei, în special la ideile privind aderarea la NATO și furnizarea de armament avansat.
Ucraina și-a elaborat aceste propuneri încă din vară, cu scopul de a-și impune propriile interese înainte ca Trump să le impună pe ale sale. Frustrați de reticența administrației Biden de a extinde sprijinul militar, oficialii de la Kiev speră ca planul să fie atractiv pentru Trump și să obțină un angajament mai ferm din partea acestuia.
Video: Președintele ucrainean Volodimir Zenski și Donald Trump, în timpul întâlnirii din luna octombrie.
Sursa: Volodimir Zelenski / Facebook
Ucraina: „Trump vrea să fie un câștigător”
În plus, Oleksandr Merezhko, președintele comisiei de afaceri externe a parlamentului ucrainean, a descris prezentarea propunerilor către Trump drept „o mișcare înțeleaptă pentru a arăta că Ucraina nu este o povară pentru Occident”.
„Trump vrea să fie un câștigător, nu un învins. Pentru a deveni un câștigător, trebuie să îi arate lui Putin locul său”, a adăugat Merezhko.
Dar Zelenski ar trebui să-și arate și disponibilitatea de a participa la discuțiile de pace cu Rusia, a declarat Alyona Getmanchuk, directorul grupului de reflecție New Europe Center din Kiev.
Zelenski, a adăugat ea, „i-ar putea oferi lui Trump șansa de a fi cel mai mare gardian al păcii din toate timpurile”.
În paralel, Ucraina intenționează să își înlocuiască ambasadorul la Washington, Oksana Markarova, după ce președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a cerut demiterea acesteia.
Perspective de dialog între Trump și Rusia
Săptămâna trecută, Putin a lăudat ideile lui Trump pentru un posibil acord de pace și a declarat că este deschis la dialog înainte ca noul președinte american să preia funcția.
Oficialii occidentali avertizează că Rusia ar putea începe negocierile privind Ucraina dintr-o poziție de forță, similară cu cea din perioada premergătoare războiului, când a cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est.
Dmitri Trenin, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova, a afirmat că Rusia ar fi „deschisă dialogului”, dacă Trump vine cu propuneri compatibile cu interesele Moscovei.
„Totul funcționează în favoarea lui Putin în acest moment. El ar putea decide să meargă mai departe dacă nu obține ceea ce vrea, deoarece își poate păstra avantajul. Putin va dori să discute toate aceste probleme ale NATO dincolo de Ucraina însăși”, a declarat un fost oficial de rang înalt de la Kremlin.
Kirill Dmitriev, director al fondului suveran de investiții al Kremlinului, a declarat că un dialog între Rusia și SUA ar fi posibil, deoarece „Trump și echipa sa au reputația de a fi pragmatici și atenți”.
„Orice dialog este mai bun decât niciun dialog”, a mai spus el.
Totuși, apropierea lui Trump față de Rusia rămâne o problemă sensibilă.
„Ceea ce am primit de la Trump în primul său mandat a fost de la cineva care încerca să scape de acuzațiile… de a fi o marionetă a Rusiei. El nu a fost rezistent la aceste acuzații. Acum, dacă el este rezistent la asta, atunci avem mari probleme ”, a declarat persoana implicată în prezentarea lui Zelenski.