Din păcate, investigaţia nu este la îndemna oricui: o astfel de analiză costă între 600 şi 1.000 de lei şi nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Asociaţia a achiziționat aparatul care costă 60.000 de euro cu sprijinul unei fundaţii înfiinţate de o companie americană, și nu cu implicarea vreunui spital finanțat de la bugetul de stat.

Aparatul se numeşte Idylla, este produs în Belgia şi poate depista trei tipuri de cancer: pulmonar, colorectal şi de piele, folosind atât biopsia solidă, cât şi pe cea lichidă, respectiv nu doar o probă de ţesut, ci şi una de sânge. În plus, dacă rezultatul unei biopsii clasice, făcută pe proba din tumoare, este gata într-un termen cuprins între 7 şi 15 zile, analiza pe probă de sânge spune dacă ai sau nu probleme după două ore, cel mult două ore şi jumătate.

„Diagnosticul molecular prin metoda tradiţională se face din biopsie. Aparatul merge pe conceptul de biopsie lichidă, care este o metodă neinvazivă. În sânge totul se descarcă şi atunci sângele ne oferă imaginea de ansamblu”, a declarat pentru Libertatea Ioana Marinescu, directorul de marketing al firmei care a adus aparatul în România.

Concret, se ia o probă de sânge, se introduce cu ajutorul unui cartuş special şi unic pentru fiecare pacient în aparat, iar la final maşinăria spune dacă detectează sau nu mutaţii genetice şi pentru ce tip de genom.

Proprietarul aparatului, o asociaţie a pacienţilor

Interesant este că aparatul respectiv nu a fost adus în România de vreun spital finanţat de la buget, nici măcar de vreo mare reţea privată, ci de o asociaţie a pacienţilor bolnavi de cancer.

Proprietarul aparatului este Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România, cu sediul în Ploieşti. Asociaţia a reuşit că achiziţioneze aparatul care costă 60.000 de euro cu sprijinul unei fundaţii înfiinţate de o companie americană cu filială în oraş, care înţelege să se implice în proiecte pentru comunitatea locală.

„Am aflat că există undeva în Europa un asemenea aparat şi am vrut tare mult să-l aducem în România. Ni l-a adus aceeaşi firmă de la care am cumpărat şi un aparat de hematologie pe care-l folosim într-o campanie a noastră de depistare a leucemiei la copii”, a povestit Iolanda Gheorgehiu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor Oncologici din România (APOR).

De câţiva ani, ţări precum Spania, Italia, Belgia și Israel folosesc în sistemul lor medical acest aparat.

„l-am adus în România cu multă greutate, întrucât costurile sunt foarte mari şi, neexistând decontarea cu Casa de Asigurări, temerile sau greutăţile la care pacienţii se gândesc atunci când apreciază costurile sunt multiple”, spune Carmen Tuniciu, reprezentanta firmei care a adus „Idylla” la Ploieşti.

Analize moderne, dar pe bani mulţi

Iolanda Gheorghiu a povestit şi cine poate beneficia de astfel de analize.

„Dacă este pacient, lui i se poate stabili gradul la care se găseşte sau cât a fost de eficientă terapia pe care a încheiat-o, chimioterapia sau radioterapia. Dacă e pacient care vrea să ştie, cum spune românul, «cum stă», pentru că în familie a avut pe cineva cu cancer, se pot stabli modificările genetice la acel moment. În cazul pacienţilor cu metastaze se identifică genomul care a apărut modificat strict pentru acel moment. În funcţie de pacient, aparatul scrie că nu a detectat mutaţii, modificări genetice, dar, dacă există, spune care sunt acelea şi pentru ce tip de genom”, a explicat Gheorghiu.

Aşadar, aparatul face analiza, iar rezultatele sunt validate şi interpretate de un oncolog.

Dar, cum în România nicio minune nu poate fi accesibilă la preţ mic şi oricui, şi analizele făcute cu aparatul de depistare a cancerului fără biopsie au preţul lor. Astfel, o analiză costă între 600 şi 1.000 de lei. Costul se traduce în preţul unui cartuş special, folosit pentru fiecare pacient în parte, explică preşedinta APOR.

„Banii din analize merg în costul cartuşelor. Este o activitate pentru pacienţi sau poenţiali pacienţi ş preţul este strict pentru cartuş”, spune Iolanda Gheorghiu.

Aparatul care a intrat în posesia APOR funcţionează la Ploieşti şi este al doilea de acest tip din Romnia. Primul se află în proprietatea unei clinici private şi e folosit în special la studii clinice.

Citește și:

REPORTAJ: Mica dorință a ultimilor 10 bolnavi de la ultimul spital de lepră din România: Să vadă marea/ VIDEO&FOTO

 
 

Urmărește-ne pe Google News