Medicamentul Sovaldi, sub formă de pastile, se administrează minimum 12 săptămâni (tratamentul standard) şi maximum 24 săptămâni pentru bolnavii cu hepatită C de genotip 3, studiile indicând vindecarea completă a peste 85% din pacienţi.
În vreme ce doctorii din toată lumea consideră medicamentul revoluţionar, există şi o veste mai puţin bună: preţul este enorm. Tratamentul standard de 12 săptămâni costă 84.000 $, ceea ce înseamnă că o pastilă de Sovaldi, care se ia zilnic, ajunge la 1.000 $.
Medicamentul permite majorităţii suferinzilor de hepatită C să fie trataţi exclusiv cu pastile, nemaifiind nevoiţi să suporte injecţiile cu interferon, care are efecte secundare greu de îndurat.
Media de vârstă a bolnavilor, 50 de ani
În ceea ce priveşte ţara noastră, evidenţele medicilor arată că peste 600.000 de români au fost infectaţi cu HVC.
În plus, cercetările epidemiologice recente indică o rată a prevalenţei pentru virusul hepatitei C de 3,23%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Media de vârstă a pacienţilor care suferă de hepatita C este de 50 de ani.

Campioni la… mortalitate

România se află pe locul patru la nivel global în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact, 44,5 decese la suta de mii de locuitori.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News