Adrian Catargiu a fost identificat de poliţişti şi a primit o amendă de 500 de lei pentru fapta sa, după ce – în data de 8 octombrie 2016 – i-a adresat injurii, cuvinte jignitoare şi vulgare unui alt bărbat.

Catargiu a atacat sancţiunea contravenţională în instanţă, sperând că va avea câştig de cauză, însă, în noiembrie 2017, Tribunalul Iaşi a confirmat, definitiv, sancţiunea, informează ziaruldeiasi.ro.

Amenda de 500 de lei a fost acordată în baza unui articol din Legea 90/1991, care prevede că proferarea de injurii în public, expresii jignitoare sau vulgare împotriva persoanelor reprezintă contravenţie.

Catargiu a depus iniţial plângere împotriva sancţiunii contravenţionale la Judecătoria Paşcani. „Petentul arată că a fost sancţionat cu amendă de 500 de lei. Procesul verbal a fost încheiat fără contravenient de faţă. A fost amendat pe nedrept, nu are telefon, şi l-a pierdut în anul 2012. Solicită anularea procesului verbal întrucât este necăjit, fără tată, fără serviciu, crescut de bunici şi muncitor casnic, nu are bani să plătească amenda“, se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani.

În acelaşi document, magistraţii arată că „este omnicunoscut“ faptul că un cont de Facebook se deschide cu ajutorul adresei de e-mail, dar mai ales că poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon. Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Iaşi arată că proprietarii conturilor de Facebook sunt responsabili de activitatea de pe reţelele sociale.

„Este irelevant, din punct de vedere juridic, dacă petentul mai avea sau nu telefonul atât timp cât, aşa după cum reţine şi prima instanţă, contul de Facebook poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon, iar petentul rămâne responsabil de activitatea de pe contul său de Facebook faţă de care nu a luat măsurile necesare pentru închidere sau modificare“, se arată în motivarea judecătorilor de la Iaşi.

Concluziile judecătorilor din Paşcani au fost confirmate de către cei de la Tribunalul Iaşi, care s-au pronunţat definitiv asupra acestui caz. Reţeaua socială Facebook, precum şi conturile deschise pe această platformă, reprezintă spaţiu public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, amintește sursa citată.

Recent, în contextul ultimelor mișcări de stradă, Poliția Română a tras un semnal de alarmă cu privire la apariția pe internet, pe anumite rețele sociale, a unor mesaje care incită la violență. Românii sunt îndemnați pe internet să atace secțiile de poliție și să elibereze deținuții.

Ca urmare, procurorii au demarat deja anchete pentru a-i depista pe cei care răspândesc astfel de mesaje și instigă la astfel de violențe. Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.

Oamenii legii spun că românii care vor să participe la manifestări publice să protesteze pașnic și să nu se lase influențați de anumite persoane. De altfel, mai multe conturi de Facebook au fost blocate pentru postări despre proteste. Au fost acuzații de raportări abuzive.

Chiar și contul de Facebook al filosofului Mihai Șora s-a aflat  printre cele blocate după protest. “Cer negru deasupra României”.

Iată și explicația Facebook după ce mai mulți români au avut conturile blocate în urma protestelor.

Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență)”, se precizează în comunicatul Poliției Române.

”Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că: «Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravurui»”, se mai spune în comunicatul de presă.

Și mai grav… un elev de 12 ani a fost “omorât” de colegi pe Facebook, după ce au falsificat un certificat de deces


CITEȘTE ȘI…

RISE PROJECT: Strategiile folosite de Dragnea în jocul cu bani europeni

Biserica Ortodoxă explică de ce Regele Mihai va fi înmormântat pe întuneric. „Iarna, ziua e mai scurtă”


 

Urmărește-ne pe Google News