Pentru persoanele care încheie o pensie privată facultativă (pilonul III), legea permite pensionarea mai devreme, dacă:

– angajatul a împlinit vârsta de 60 de ani;

– au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare;

– cotizaţia depusă trebuie să fie cel puţin egală cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute de lege.

Contribuţia trebuie să fie de cel mult 15% din venit

“E firesc ca oamenii să îşi dorească să iasă la pensie la 60 de ani, nu la 70. Soluţii există, mai ales pentru tinerii de azi: economisiţi în sistemul de pensii private facultative timp de 20, 30 sau 40 de ani câte 10-15% din venitul lunar şi vă veţi putea permite să vă pensionaţi la 60 de ani”, a afirmat Crinu Adănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. Pilonul III e o componentă a sistemului privat de pensii şi reprezintă un venit suplimentar opţional, creat prin contribuţia angajatului, şi al cărui scop e creşterea veniturilor la bătrâneţe. La acest pilon poate adera orice angajat care nu a împlinit 52 de ani. O persoană poate contribui cu cel mult 15% din venitul brut şi poate ieşi la pensie la 60 de ani.

Pentru 20 de euro/lună primiţi 140 de euro la bătrâneţe

Potrivit unor calcule ale operatorilor de pe piaţă, o contribuţie lunară de 20 de euro, pe o perioadă de 25 de ani în acest sistem, va aduce o pensie suplimentară de 140 de euro lunar, pe timp de 15 ani. Estimările au vizat un randament mediu anual al fondului de pensii de 7%, în euro. Cu cât perioada de cotizare este mai mare, şi pensia va fi mai mare.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News