UPDATE ora 11.05: „Astăzi am semnat decretul de anulare a acestor decizii a domnului prim-ministru în exercițiu”, a spus Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, potrivit unimedia.info.
Dodon anunțase luni seară că marți ar putea anula decretele semnate de Pavel Filip, pentru că au fost semnate contrar Constituției.
„Aceste decrete au fost semnate contrar Constituției, or, data alegerilor se stabilește după ce au fost consultate fracțiunile parlamentare. În primul rând, Filip nu poate să fie președinte, în al doilea rând, el nu s-a consultat cu nimeni.
Cel mai probabil mâine (n.r. – astăzi, 11 iunie), după ce mă voi consulta cu fracțiunile, voi anula acest decret”, a declarat Igor Dodon, la TV 8, potrivit unimedia.info.
Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon, pe 9 iunie, din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar.
Acesta a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate pentru data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.
Pe 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.
În funcția de președinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.
În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale.
Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.
Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.