Cine este Igor Dodon, noul președinte al Republicii Moldova

SUMAR:

Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Cum s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor

UPDATE 14 noiembrie ora 9.30: După procesarea a 99,90% din procesele verbale, Igor Dodon a obținut 52,29% din voturi, iar Maia Sandu, 47,71% din voturi.

UPDATE 14 noiembrie ora 7.00: După procesarea a 99,81% din procesele verbale, Igor Dodon a obținut 52,4% din voturi, în timp ce Maia Sandu a obținut 47,6% din voturi.

„Cu toţii am înţeles că am învins. Când am trecut de limita de 820.000 de alegători, noi am depăşit limita de 50 de procente plus 1, sunt date preliminare. Mulţumesc tuturor cetăţenilor din Republica Moldova care mi-au încredinţat viitorul acestei ţări. Eu înteleg foarte bine responsabilitatea care îmi revine de astăzi şi vă promit că voi fi preşedintele tututor”, a spus Dodon, potrivit Digi 24.

Catastrofa de la Scânteia, după 15 ani. Avocații au luat mai mult de jumătate din despăgubirile date de asigurător: peste 400.000 de euro de la orfani, văduve, părinți în doliu
Recomandări
Catastrofa de la Scânteia, după 15 ani. Avocații au luat mai mult de jumătate din despăgubirile date de asigurător: peste 400.000 de euro de la orfani, văduve, părinți în doliu

În timpul nopții, mai multe persoane au protestat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău și au cerut demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur.

Cele mai grave nereguli au fost sesizate în străinătate, unde mai mulți cetățeni moldoveni nu au mai putut vota, deoarece buletinele de vot s-au terminat.

UPDATE ora 23.50: Rezultatele după ce 97,02% procese verbale au fost prelucrate: Maia Sandu – 44,87%, Igor Dodon – 55,13%.

UPDATE ora 23.40: După procesarea a peste 96% dintre procesele verbale, Igor Dodon este cotat cu mai mult de 55% dintre voturi – 819 821. Numărul voturilor rămase nenumărate este insuficient pentru ca Maia Sandu să poată schimba scorul electoral.

UPDATE ora 23.30: Fostul premier, Ion Sturza a declarat „Aceasta e. Atâţia suntem, atâta putem. Să o felicitam pe doamna Maia Sandu pentru rezultatul remarcabil. Maia, curaj! Dodon nu este preşedintele meu, dar nici nu pot să ignor sute de mii de moldoveni care l-au votat. Ceva nu a funcţionat. Ce? Rămâne să analizăm. Noapte bună, Moldova! Bună dimineaţa, Diaspora”.

UPDATE ora 23.20: Rezultatele parțiale după numărarea a 95,05%: Igor Dodon 55,4%, Maia Sandu 44,6%.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Topul partidelor din România la alegerile parlamentare
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Topul partidelor din România la alegerile parlamentare

UPDATE 23.00: Protestele continuă în fața Comisiei Electorale Centrale, oamenii cer demisia conducerii, fiind nemulțumiți de faptul că multe secții de votare s-au închis înainte de ora stabilită din cauza faptului că s-au terminat buletinele de vot.

UPDATE ora 22.35: Rezultatele parțiale după numărarea a 86,88% : Igor Dodon 56,37%, Maia Sandu 43,63%

UPDATE ora 22.20: Rezultatele parțiale după numărarea a aproximativ 78% din voturi Igor Dodon a obținut aproape 57% din voturi, iar Maia Sandu aproape 43%.

UPDATE ora 22.10: Primele rezultate parțiale arată că  Igor Dodon  a fost a primit  58, 21 % din voturi, iar Maia Sandu 41, 79 %.

UPDATE 22.00: ”Potrivit legii, secțiile de votare au fost organizate pentru a susține 3000 de votanți. (…) Regretăm situația creată și anume faptul că o parte din cetățenii Republicii Moldova nu au putut să-și exercite dreptul la vot. Este o lecție pentru noi. Aducem la cunoștință faptul că alegerile s-au desfășurat cu o transparență totală, în timp real s-a putut vedea numărul participanților la vot (…) Invităm cetățenii la calm”, a declarat reprezentanta Autorității Electorale din Republica Moldova.

UPDATE 21.50:  Potrivit reprezentanților de la Ambasada Republicii Moldova la București, din cele 3 mii de buletine de vot, 2907 pentru Maia Sandu, altele 83 pentru Igor Dodon.

Vreau mai multe predicții: de la cum va fi lumea condusă de Trump la cum va arăta România condusă de Ciolacu, Simion, Ciucă, Lasconi sau Geoană!
Recomandări
Vreau mai multe predicții: de la cum va fi lumea condusă de Trump la cum va arăta România condusă de Ciolacu, Simion, Ciucă, Lasconi sau Geoană!

UPDATE ora 21.25: Secția de votare nr.390 București (secția consulară) a solicitat prelungirea termenului de activitate. Informația a fost confirmată de către reprezentanții CEC.

UPDATE ora 21.20: Igor Dodon: Vârstnicii nu au putut vota din cauza buletinelor, diaspora nu a putut vota din cauza că nu au ajuns buletine. V-am spus: haideți să deschidem mai multe secții. Nu ați vrut. Acum cineva de la CEC și cineva de la Guvern va trebui să răspundă. A fost o campanie care a tulburat societatea foarte mult. Alegerile s-au finalizat. Oamenii au votat. Haideți să nu tulburăm spiritele. De aceea mă adresez oponentului politic: indifirent de rezultat, haideți să chemăm oamenii la calm. Nu avem nevoie de destabilizări. Primul lucru pe care îl va face cel care va pierde – e să cheme lumea la calm. Iar viitorul președinte – să liniștească societatea! Cetățenii au ales deja președintele.

UPDATE 21.10: Maia Sandu le-a mulțumit cetățenilor care s-au mobilizat și au mers la vot. Ea a cerut investigații privind felul cum a decurs votul. În primul rând pentru că foarte multe cetățeni nu și-au putut exercita dreptul de a vota din cauza lipsei buletinelor. Și în al doilea rând pentru că au fost foarte multe incidente și violențe.

”Autoritățile Republicii Moldova au încălcat dreptul la vot al cetățenilor acestei țări. (…) Vom clarifica împreună fiecare caz în car oameni, din diferite motive, nu au putut vota. Nu le vom permite să vă încalce votul. Sunt convinsă că împreună am pornit schimbarea de car avem nevoie”.

UPDATE ora 21.00: Toate secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis. Unele secții de votare din Londra, Dublin, București și Bologna s-au închis mai devreme din cauza epuizării buletinelor de vot.

Până la închiderea urnelor, au votat peste 1,6 milioane de cetăţeni moldoveni. Peste 130.000 de persoane au votat la secţiile din străinătate.

Şi la această oră alegătorii moldoveni continuă să stea la cozi lungi în faţa secţiilor de vot din străinătate, în special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris şi Frankfurt. De asemenea, în multe secţii de vot alegătorii au început să depună contestaţii, după ce buletinele de vot trimise de autorităţile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

Maia Sandu a cerut demisia ministerului de Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale după ce buletinele de vot s-au epuizat la mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

UPDATE ora 20.40: Protest în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Mai multe persoane cer demisia administrației CEC.Protestul vine după ce în mai multe secții de votare de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, iar sute de persoane nu au putut să-și exercite dreptul fundamental de a vota.

UPDATE 20.30: Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat că peste 1.560.000 de alegători moldoveni au votat până la ora 19.00, iar prezenţa la urne la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale este de peste 52%. La secţiile de votare din străinătate, unde au fost cozi pe tot parcursul zilei, au votat peste 121.000 de persoane.

UPDATE ora 20.00: La secția de votare nr.389, aflată în incinta Ambasadei RM la București, s-au epuizat buletinele de vot.

UPDATE ora 19.30: Moldovenii din străinătate au depus deja contestații. În Marea Britanie sunt mii de cetățeni nemulțumiți că nu reușesc să voteze.


UPDATE ora 19.10: Peste 118 mii de cetățeni au votat în cadrul scrutinului la secțiile de votare peste hotare. Astfel, cei mai mulți moldoveni au votat la secțiile de votare din Italia. Acolo și-au exercitat dreptul la vot peste 43 de mii de alegători. În România au votat peste 14 mii, în Franța – peste 9200, iar în Rusia – peste 8400.

UPDATE ora 19.00: Echipa PAS a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că lidera PAS, Maia Sandu, va susține o conferință de presă la ora 19:00. Ulterior, conferința a fost anulată.

UPDATE: 18.45: Comisia Electorală Centrală a anunţat că 1.429.160 de alegători moldoveni au votat până la ora 17.00, iar prezenţa la urne este deja de 48,23%. De asemenea, un număr de 100.102 de alegători au votat în secţiile din străinătate.

UPDATE 18.40:  Potrivit CEC, buletinele sunt pe sfârșite la două secții de vot din Moscova și două din București și la una din Bologna.

UPDATE 18.34: Și la Dublin, Irlanda, buletinele de vot au fost finalizate, de la ora locală 15:00 (17.00-ora României).

UPDATE 18.10: Candidata proeuropeană,  Maia Sandu, a cerut duminică demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, și a președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, pentru ‘obstrucționarea dreptului de vot’, precizând că mai multe secții de votare din diasporă se află în aceeași situație și că nu au buletine de vot suficiente.

„La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru”, a adăugat candidata proeuropeană.

UPDATE 18.00:  Comisia Electorală Centrală informează că la secția de votare nr. 1/336 din Stratford, Londra, Marea Britanie au fost epuizate cele 3000 de buletine de vot distribuite, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral. Comisia informează că au fost întreprinse toate măsurile de comunicare în vederea redirecționării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare –nr.1/335 din cadrul Ambasadei RM în Marea Britanie, unde mai sunt disponibile circa 800 de buletine de vot.

UPDATE 16.30: Până la ora 16:00 au votat în Italia -28.000 de cetățeni, România-peste 10.000, Rusia – în jur de 6.000, în Franța peste 6.000. De asemenea, se atestă o creștere majoră în rândul votanților din stânga Nistrului, până la această oră deja peste 9.000.

UPDATE 16.05:  S-a mai închis o secție de votare. Este vorba de cea din Republica Populară Chineză. Potrivit Comisiei Electorale centrale, la Beijing s-au prezentat la vot 27 de moldoveni.

UPDATE 15.35: Prima secție de vot din diasporă s-a închis. Este vorba despre secția cu numărul 326 din Tokyo. Potrivit unui observator din Tokyo, la această secție s-au prezentat la urne 46 de alegători. În primul tur de scrutin, la secția de vot din Tokyo s-au prezentat la vot 25 de moldoveni.

UPDATE 14.20: Peste un milion de alegători s-au prezentat la urnele de vot. Din acest număr, peste 56 mii sunt doar din diasporă.

UPDATE 14.15: Mobilizare fără precedent a diasporei din Germania. Oamenii se înghesuie pe trotuarul din fața secției de votare, pe o distanță de aproape 200 de metri, ocupând și o parte a străzii. Două mașini de poliție au venit la fața locului, îndemnând persoanele să elibereze carosabilul, informează deschide.md.

UPDATE 14.10: Coadă semnificativă și la Ambasada Republicii Moldova la București. Peste 150 de persoane au format o coadă în fața biroului electoral nr. 389 pentru a-și exercita dreptul la vot. Până la orele 12:30, 1151 de cetățeni au pus ștampila pe buletine. Observatorii secției de votare sunt pregătiți pentru un număr mai mare de alegători față de primul tur.

 

UPDATE 13.15: Moldovenii din toate colțurile Irlandei s-au mobilizat pentru a-și exercita dreptul constituțional. Pentru că au de parcurs un drum lung de sute de kilometri, unii au pornit la drum de la primele ore ale dimineții. „Mergem la vot! Ne-am trezit la ora 5 dimineața, avem de parcurs peste 600 de km, dar nimic nu ne sperie fiindcă suntem entuziasmați și motivați. Ne pasă. Vrem un viitor mai bun pentru țara noastră. Votăm Maia Sandu!!!”, a spus un moldovean din Irlanda pe o rețea de socializare.

dublin

UPDATE 13.14: Președintele partidului Liberal, Mihai Ghimpu, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta a declarat presei că nu are de gând să formeze relații cu viitorul președinte, dar fiecare trebuie să își îndeplinească funcțiile. De asemenea, acesta a declarat că deși puterea în stat o deține Guvernul și Parlamentul, președintele este arbitrul acestora și dacă nu va conclucra cu ele „cel puțin să nu încurce guvernării”, a mai spus liderul PL.

UPDATE 13.10:  La ora 13.00, peste 800 de mii de alegători, aceeași rată de participare ca și acum două săptămâni. Mobilizare în diasporă, au votat peste 42 de mii.

UPDATE 12.09: Și cetățenii moldoveni din Italia s-au înghesuit la secțiile de votare. În Peninsulă se votează activ, iar în Mestre s-au format cozi interminabile la secția de votare nr.359.

UPDATE 12.08: Candidata comună pentru funcția de președinte și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, votează în aceste momente, la Chișinău.

UPDATE 12.00: Până la ora 11:30 la urnele de vot s-au prezentat 525 de mii de alegători, ceea ce reprezintă ceva mai mult de 18%. Mobilizarea este mai mică decât în primul tur de scrutin. În 30 octombrie către această oră la urne se prezentaseră 20% dintre moldovenii înscriși în listele electorale. Cei mai pasivi rămân tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, doar puțin peste 7% au mers la urne până la această oră. Cei de vârsta a treia peste 71 de ani au mers la vot în proporție de 9,9%. Cei mai activi rămân persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-70 de ani, aceștia constituie peste 63% din totalul alegătorilor care s-au prezentat la urne.

UPDATE 11.36: La intrarea în cele două secții de votare din Moscova, Rusia,  s-au format cozi uriașe, peste 1.000 de persoane așteptând să-și exprime opțiunea electorală. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova. Potrivit observatorilor, în cazul în care cozile se vor menține și în următoarele ore, este posibil ca buletinele de vot să se dovedească insuficiente.

Peste 1.000 de oameni stau la cozi la secțiile de votare din Moscova

Foto: deschide.md

UPDATE 11.30: O locuitoare a comunei Ciorescu, municipiul Chișinău, a anunțat la CEC că la adresa unde locuiește ea, apar pe liste trei persoane pe care ea nu le cunoaște. Potrivit femeii, cele trei persoane au locuit la acea adresă anterior, însă au fost scoase de la evidență acum 8 sau 9 ani, informează unimedia.info.

UPDATE 11.10: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,  a votat la Secția de votare 234 de la Liceul Teoretic Matei Basarab din Chișinău, și a spus că își dorește ca Republica Moldova să fie consecventă în deciziile pe care le adoptă atât în plan intern, cât și în plan extern. Speră ca viitorul șef al statului, care urmează a fi desemnat în urma alegerilor prezidențiale de duminică, va respecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, în special dreptul de a se exprima liber.

UPDATE 10.55:  Peste 14 000 de moldoveni au votat în afara țării dintre aceștia, 1.700 în Federația Rusă, peste 1.400 în Italia și 1.028 în România.

UPDATE 10.50: Procesul de votare este afectat în unele localități de defecţiuni tehnice. Potrivit CEC, în aproximativ 15 localităţi din ţară sunt pene de curent. Cele mai multe sesizări au fost făcute în legătură cu penele de curent provocate de condiţiile meteo. În teritoriu sunt delegaţi reprezentanţi Red-Nord, Red-Nord Vest, Red-Union Fenosa. Aceste sesizări au constituit 90 la sută din sesizări. Totodată au fost înregistrate două sesizări privind plasarea publicităţii electorale în raza secţiilor de votare.

UPDATE 10.34: Cea mai mare prezență la vot este în raionul Rezina, aici către ora 10:00 la urne s-au prezentat 7% dintre alegători. Cea mai slabă prezență este în raionul Nisporeni, 4,2%. Cei mai activi sunt locuitorii satului Pocrovca unde la urne s-au prezentat deja 22%, cei mai pasivi sunt locuitorii satului Coteba din raionul Briceni, acolo au votat doar 1% din alegători, informează unimedia.info.

UPDATE 10.30: Promo-LEX a prezentat primele informaţii privind incidentele care au avut loc în primele ore de la deschiderea secţiilor de vot. Observatorii PROMO-LEX au găsit 500 de euro într-o cabină de vot, probabil banii  au fost uitaţi acolo de un alegător. Buletinele de vot pentru două secții de vot din Portugalia au fost pierdute. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, bagajul cu buletinele de vot a fost declarat dispărut de către compania avia. Comisia Electorală Centrală a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia. Această necesitate a apărut datorită faptului că bagajul pentru 2 din cele 4 secții de votare a fost calificat pierdut de către compania avia transportatoare.

UPDATE 10.22: Igor Dodon, candidatul pro-rus pentru postul de președinte al Republicii Moldova s-a prezentat în urmă cu câteva mnute la o secție de votare.

UPDATE 10.15: Traian Băsescu, care recent a primit cetățenia Republicii Moldova, a votat la Ambasada Republicii Moldova de la București, fiind însoțit de soția sa.

UPDATE 10.10: Până la ora 09:30, la urnele de vot s-au prezentat peste 160 de mii de persoane sau 5,68% din numărul total de alegători.

UPDATE 10.00: Cetățenii moldoveni s-au înghesuit de la primele ore la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul de vot. Peste 25 de moldoveni au venit cu noaptea-n cap la secția de votare din Frankfurt și au format o coadă în fața consulatului. Printre primii alegători, se numără și un grup de tineri care au călătorit 200 km, cu două mașini. Lucrează la o fabrică de mezeluri din suburbia orașului german Koln, iar unii dintre ei, în urmă cu câteva ore, au ieşit din tura de noapte, informează deschide.md. Cozi s-au format și la două secții de votare din Moscova.


Lupta pentru fotoliul prezidențial se duce între Igor Dodon, candidat al Partidului Socialiştilor (PSRM) şi Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) și candidat unic proeuropean. În ultimele zile ale campaniei, cei doi adversari au făcut mai multe promisiuni electorale, dar și declarații controversate. În timp ce Igor Dodon este convins că va câștiga, Maia Sandu mizează pe susţinerea cetăţenilor din diaspora.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când președintele țării este ales prin vot direct în Republica Moldova, până anul acesta fiind votat de Parlament.

Ultimul sondaj de opinie realizat înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale arată că Igor Dodon, este favorit în rândul alegătoriilor. Candidatul prorus se bucură de un avans în fața prooccidentalei Maia Sandu. Potrivit acestei consultări, 55,6% dintre cei care se vor prezenta la urne vor vota pentru socialistul Igor Dodon, în timp ce, 44,4% dintre alegători vor vota pentru Maia Sandu, informează deschide.md. Cu toate acestea, o posibilă victorie a candidatei  proeuropeane a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), depinde de o prezență ridicată la vot.

Dodon a promis construcția unei economii mai puternice

„Miliardul trebuie să fie întors de hoţi. De aceea, prima iniţiativă prezidenţială va fi să fie anulată legislaţia votată de Maia Sandu în Guvern, proiect care pune pe spatele cetăţeanului miliardele furate de hoţi”, a spus Igor Dodon.

Liderul socialist a mai declarat că printre prioritățile lui se numără păstrarea neutralității Moldovei și construcţia unei economii puternice. De asemenea, el  a anunțat că va susține în continuare valorile creștine și că se împotriveşte căsătoriilor între persoanele de același sex.

În primul tur al alegerilor prezedințiale, Igor Dodon a acumulat cele mai multe voturi, aproximativ 48 la sută, fiind la un pas de victorie.

Maia Sandu vrea să scoată “din comă” Republica Moldova

Maia Sandu şi-a anunţat, de asemenea, în mod repetat, priorităţile în cadrul unor conferinţe de presă. Aceasta a dat asigurări că va fi un preşedinte activ, prezent, care va petrece mai mult timp în discuţiile cu cetăţenii decât cu instituţiile statului şi că se obligă să asigure scoaterea “din comă” a statului Republica Moldova şi aducerea societăţii în situaţia în care să se poată vorbi despre proiecte de dezvoltare în Moldova. Pentru a mobiliza tinerii să iasă la vot, consilierul Maiei Sandu i-a îndemnat pe proprietarii de baruri şi cafenele să ofere reduceri sau chiar produse gratuite tinerilor care le prezintă ştampila votat aplicată în fişa de însoțire a buletinului de identitate.

Alegeri în Republica Moldova. Cine este Maia Sandu, candidata proeuropeană la președinția Republicii Moldova

Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflată, potrivit sondajelor, cu 10% în urma lui Igor Dodon, afirmă că scrutinul prezidenţial comportă „pericole majore”.

„Occidentul este deja dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Republica Moldova … Astfel că, dacă va ajunge la putere domnul Dodon, relaţia cu Bruxellesul va putea doar să se înrăutăţească”, afirmă ea.

Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, este situată în zona de conflict politic între Uniunea Europeană şi Rusia, o regiune în care cele două părţi depun eforturi de zece ani pentru creşterea influenţei, notează Financial Times.

Alegeri Republica Moldova | Igor Dodon susține că va căuta un echilibru în relațiile cu UE și Rusia

„În cazul în care Igor Dodon şi Ramen Radev vor câştiga alegerile, situaţia ar putea trage un semnal de alarmă la Bruxelles, pe fondul intensificării în estul Europei a sentimentelor de revoltă faţă de valorile UE. În această categorie intră premierul Ungariei, Viktor Orban, şi Milos Zeman, preşedintele Cehiei, amândoi pledând pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova.

Alegeri Republica Moldova | Igor Dodon și Maia Sandu s-au confruntat într-o dezbatere prezidențială

„Chiar dacă, teoretic, Parlamentul are mai multă putere în Republica Moldova decât preşedintele, faptul că preşedintele va fi ales pentru prima dată după două decenii prin sufragiu direct ar putea consolida rolul acestei poziţii. În plus, Dodon a semnalat că va încerca să convoace alegeri parlamentare dacă va câştiga, situaţie care ar putea aduce la putere un guvern prorus”,  susțin și jurnaliștii de la  Financial Times.

Alegeri în Republica Moldova. Candidata PAS, Maia Sandu, atac dur la adresa contracandidatului ei: „Igor Dodon este un laș, iar minciuna este singura sa armă”

Igor Dodon conduce în sondaje

Ultimul sondaj de opinie realizat înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale arată că Igor Dodon, candidatul prorus se bucură de un avans în fața prooccidentalei Maia Sandu. Potrivit acestei consultări, 55,6% dintre cei care se vor prezenta la urne vor vota pentru socialistul Igor Dodon. Între timp, 44,4% dintre alegători vor vota pentru Maia Sandu, informează deschide.md

De asemenea, 5,3% din persoanele chestionate au răspuns că nu se vor prezenta la urne în al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

Alegeri Republica Moldova | Cine este Igor Dodon, candidatul prorus la președinția Republicii Moldova

Persoanale chestionate au declarat că în primul tur au votat în proporţie de 43,2% cu Igor Dodon, 34,4% cu Maia Sandu, 5,9% cu Dumitru Ciubaşenco, 2,6% cu Iurie Leancă şi 1,1% cu Mihai Ghimpu. Sondajul a avut loc în perioada 1-5 noiembrie pe un eşantion de 1075 de persoane în 78 de localităţi din Republica Moldova. Marja de eroare este de +/- 3%.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că socialistul Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi în primul scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în vreme ce 38,71% din sufragii au mers la proeuropeana Maia Sandu.

Unde pot vota cetățenii moldoveni aflați în România

Cetățenii moldoveni  aflați la studii sau sunt stabiliți în România pot vota la una dintre cele 11 secții deschise special pentru aceste alegeri, scrie infoprut.ro.

Astfel, două secții de vot sunt în București — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secția Consulară. O altă secție de votare va fi deschisă la Iași, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota și la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova.

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au informat că pentru turul doi de scrutin au fost acreditaţi mai mulţi observatori naționali și internaționali, decât în primul tur. Astfel, alegerile vor fi monitorizate de peste 4.600 de observatori.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când președintele țării este ales prin vot direct în republica Moldova, până acum fiind votat de Parlament.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Noi, cei patru fii ai săi...”
Libertateapentrufemei.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Noi, cei patru fii ai săi...”
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
FANATIK.RO
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
GSP.RO
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
Anca Dinicu a NĂSCUT! Actrița a devenit mamă pentru prima dată. Ce nume special au ales vedeta și iubitul ei pentru copilul lor. FOTO
Elle.ro
Anca Dinicu a NĂSCUT! Actrița a devenit mamă pentru prima dată. Ce nume special au ales vedeta și iubitul ei pentru copilul lor. FOTO
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Cât ne costă risipa alimentară şi cum o putem reduce? În 30 de ani, românii aruncă 90.000 de lei la gunoi
Observatornews.ro
Cât ne costă risipa alimentară şi cum o putem reduce? În 30 de ani, românii aruncă 90.000 de lei la gunoi
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI