Candidatura lui Stoianoglo a fost anunțată luni, 8 iulie, de fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon. „Alexandr Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și atitudine patriotică, și modestie personală, și curaj civic, și principialitate – dumnealui posedă toate calitățile necesare pentru a ocupa destoinic prima funcție în stat”, a susținut Dodon, fostul președinte prorus al Republicii Modova, care a fost învins de prooccidentala Maia Sandu în alegerile prezidențiale desfășurate acum patru ani.

Dodon i-a invitat și pe alți lideri politici din opoziție să sprijine candidatura lui Stoianoglo. „Cu acest prilej, fac apel către toți liderii politici să dea dovadă de înțelepciune, să lase deoparte ambițiile personale și să susțină candidatura lui Alexandr Stoianoglo la funcția de șef de stat”, a declarat el.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Alexandr Stoianoglo, 57 de ani, a fost reţinut pe 5 octombrie 2021 chiar în clădirea procuraturii, în timp ce se pregătea să ţină o conferință de presă. El a fost acuzat atunci că ar fi semnat acte care au facilitat spălările de bani în dosarul Laundromatul rusesc şi că l-a achitat în dosarul fraudei bancare pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Stoianoglu a fost demis în toamna anului 2023 printr-un decret semnat de Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Google News