”Cel mai bun agent electoral pentru Maia Sandu a fost chiar Igor Dodon”, explică pentru Libertatea jurnalistul Deutsche Welle Vitalie Călugăreanu, la câteva ore după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat victoria zdrobitoare a candidatei pro-europene cu 57,74% din voturi.
”În ultimele săptămâni, Dodon a avut un discurs plin de ură, atât față de Maia Sandu, un discurs misogin și doldora de minciuni, de care îți este jenă. Am asistat la un discurs plin de ură și față de diaspora, pe care Dodon a numit-o ”electorat paralel”. La un moment dat, cei din Partidul Socialiștilor au spus că diaspora nu ar mai trebui să aibă dreptul să voteze în alegerile din Republica Moldova”, explică Călugăreanu.
A fost un conglomerat de declarații care au iritat foarte tare oamenii din țară. Nu doar pe votanții tradiționali, care susțin candidații și partidele pro-europene din Republica Moldova, dar și pe cei cu viziuni centriste sau chiar de stânga.
Vitalie Călugăreanu, jurnalist Deutsche Welle:
”Mobilizarea fără precedent a oamenilor de aici împotriva lui Dodon, dar mai ales mobilizarea fantastică a diasporei – și am văzut cozile care s-au format la secțiile de votare din afara țării – au compensat toate voturile pe care Igor Dodon a reușit să le fure”, a explicat jurnalistul.
Rusia a pierdut alegerile din Republica Moldova, Dodon are un plan pregătit
Vladimir Putin s-a grăbit să o felicite pe Maia Sandu pentru victoria în alegeri, dar în timpul campaniei, liderul de la Kremlin l-a sprijinit în mod clar pe Igor Dodon, acuzând chiar ”presiunea externă” exercitată asupra Republicii Moldova.
”Rusia a pierdut alegerile prezidențiale din Moldova, asta e clar. Moscova a mizat pe un candidat foarte slab, iar experții politici pe care i-a trimis Kremlinul la Chișinău ca să-l ajute pe Dodon au fost rupți de realitatea în care trăiesc cetățenii moldoveni acum”, spune Călugăreanu.
Ei nu au ținut cont de faptul că cetățenii acestei bucăți de țară s-au săturat să trăiască în sărăcie și corupție, iar strategia de campanie pe care i-au creat-o aceștia lui Dodon nu s-a bazat pe aceste lucruri, ci pe divizare, pe antagonizarea societății. Oamenii au simțit lucrurile acestea și pur și simplu s-au întors împotriva lui Dodon.
Vitalie Călugăreanu, jurnalist Deutsche Welle:
Dar victoria este una de etapă, iar Igor Dodon a semnalat acest lucru în primul discurs după înfrângere.
“Este doar o etapă care s-a încheiat. Urmează altă partidă, care poate fi și mai interesantă. Republica Moldova este țară parlamentară. Eu chiar astăzi o să inițiez discuții cu fiecare facțiune, pentru a înțelege care sunt viziunile. Avem de adoptat bugetul, politica fiscală, de aceea noi trebuie să evităm o criză politică gravă”, a spus luni dimineață Igor Dodon.
Jurnalistul Deutsche Welle explică că președintele în exercițiu are deja un plan B în pregătire.
”Configurația politică din Parlament nu ne oferă motive să ne bucurăm din plin de această victorie pentru că am văzut cel de-al doilea plan al lui Dodon, planul B. Acesta presupune că dacă pierde alegerile, el va încerca să își încropească o nouă majoritate parlamentară din tot felul de deputați care au schimbat în ultimele patru luni deja al treilea partid. Acești deputați au migrat dintr-o parte în alta pentru a-i crea lui Dodon posibilitatea de a controla și de acum încolo puterea prin intermediul majorității parlamentare”, explică Călugăreanu.
Puține pârghii pentru Maia Sandu
În acest moment, după pierderea alegerilor, Dodon mai poate să rămână la președinție până pe 24 decembrie. ”El încă mai poate să ne servească mai multe surprize neplăcute până atunci”, crede Călugăreanu.
În ceea ce privește pârghiile pe care le are Maia Sandu, aceasta are atribuții în numirea și revocarea judecătorilor.
”Sarcina principală pe care o are Maia Sandu în calitate de președinte este însă să facă tot posibilul ca acest parlament să fie dizolvat cât mai repede”, spune jurnalistul de la Chișinău.
Iar posibilitățile pentru acest scenariu sunt foarte limitate
”Sincer, nu văd acum o majoritate parlamentară care să accepte să joace împotriva lui Igor Dodon. Am făcut un exercițiu și am pus pe o listă toți deputații cu dosare penale. Am constatat că sunt peste 51. Adică din 101 de deputați, peste 51 au dosare penale și și-ar dori foarte mult să stea la adăpostul unei majorități parlamentare controlate cumva de Igor Dodon”, spune Călugăreanu.
Bucureștiul are acum o viziune mai clară a situației de la Chișinău
Bucureștiul, crede comentatorul moldovean, nu a avut întotdeauna o poziție corectă în raport cu Chișinău. ”Ne-am obișnuit că Bucureștiul vede uneori anapoda lucrurile care se întâmplă în Republica Moldova”, spune el.
”Au fost perioade precum cea în care Moldova se sufoca sub regimul lui Vlad Plahotniuc, iar Bucureștiul, unde Liviu Dragnea era în control, susținea acel regim odios pe care noi toți în detestam.
Acum lucrurile s-au schimbat. Bucureștiul are o viziune cât de cât corectă și destul de clară în ceea ce privește Republica Moldova. S-a schimbat și retorica ambasadorului României la Chișinău în ultima vreme, a devenit mai tranșant”, spune Călugăreanu.
Ce poate face Bucureștiul?
România poate fi ceea ce declară de foarte mult timp. Un avocat dezinteresat și sincer al Republicii Moldova în planul politicii externe. Să ajute Republica Moldova să își refacă punțile cu comunitatea internațională, cu prietenii externi, pe care Igor Dodon le-a ars în favoarea așa-zisei prietenii pe care o are cu Vladimir Putin.
Vitalie Călugăreanu, jurnalist Deutsche Welle: