Liberalii au mers la Preşedinţie, pentru a cere explicaţii privind motivul pentru care drapelul UE a fost dat jos, scrie presa de peste Prut. Nu au găsit, însă, pe nimeni care să le răspundă la întrebări, aşa că au decis să arboreze un drapel adus de ei.

„Dodon a început să lupte cu limba română de pe pagina Preşedinţiei şi drapelul Uniunii Europene, arborat pe instituţia prezidenţială. Cam atât poate face şi cu aceasta se va ocupa toţi cei patru ani de mandat. Aceste acţiuni au un caracter ilegal, anticonstituţional şi populist. Ele vor duce la răcirea relaţiilor bilaterale cu UE. Comportamentul actualului preşedinte al Republicii Moldova denotă frica, iritarea şi demască planurile adevăraţilor stăpâni care se află la Moscova”, a declarat deputatul Roman Boţan, potrivit sursei citate.

De partea cealaltă, noul președinte al Republicii Moldova a afirmat, la ProTV Chişinău, că steagul UE nu este obligatoriu să fie arborat pe sediul Președinției.

„A fost scos sâmbătă. (…) Noi suntem membri ONU, de ce nu al lor? Pe instituţiile statului este obligatoriu să fie drapelul Republicii Moldova şi aici nu se încalcă legislaţia. Nu am nimic împotriva UE. Liberalii nu au cu ce se ocupa, ratingul este jos şi trebuie cumva să se poziţioneze”, a explicat Igor Dodon.

În urmă cu doar câteva zile, site-ul preşedinţiei Republicii Moldova a fost schimbat astfel încât „limba moldovenească” este una dintre cele trei limbi în care poate fi accesat site-ul, alături de engleză şi rusă. Înlocuirea sintagmei ”limba română” cu ”limba moldovenească” a avut loc la două zile după ce Igor Dodon a depus jurământul în calitate de preşedinte al Moldovei.

În timpul campaniei electorale, Igor Dodon a afirmat de mai multe ori că va încerca să apropie țara din nou de Rusia, afirmând că această țară va fi prima pe care o va vizita după ce va deveni președinte. Totodată, el a criticat Acordul de asociere cu UE, pe care l-a catalogat drept „o mare greșeală”.

În plus, Igor Dodon a reafirmat că va anula cetățenia moldovenească a lui Traian Băsescu și că va anula decretul semnat de predecesorul său Nicolae Timofti.

„Acest decret, care a fost semnat cu încălcarea legislaţiei – toate avizele de la toate instituţiile au fost negative, decretul a fost emis cu încălcarea legislaţiei – de aceea acest decret până la Anul Nou va fi anulat”, a declarat, luni, Igor Dodon.

Citește și: Igor Dodon cere Rusiei să oprească “românizarea” tinerilor din Republica Moldova

 
 

Urmărește-ne pe Google News