„Haideţi să ne întoarcem la un dialog normal cu partenerii noştri – Rusia, China şi alte ţări. Asta ar trebui să facem. Sunt multe de făcut”, a declarat Igor Dodon.

„Toată lumea ar trebui să înţeleagă că R. Moldova este în favoarea păcii şi nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice aşa cum a fost târâtă Ucraina”, a continuat Igor Dodon.

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga) şi fost preşedinte al ţării care a fost învins de Sandu în 2020, a declarat că Republica Moldova îşi ignoră aliaţii tradiţionali, iar atitudinea sa proeuropeană riscă să atragă ţara într-un conflict.

Republica Moldova, a spus el, ar trebui să nu mai participe la exerciţii militare cu parteneri străini – precum cele desfăşurate cu forţele americane şi române – sau să menţină un număr mare de rezervişti.

Totodată, Igor Dodon a cerut forţelor de opoziţie să vină cu un „candidat comun demn, capabil să o învingă pe Sandu într-un al doilea tur de scrutin”, şi a sugerat candidatura lui Alexandru Stoianoglo, fost procuror-şef.

Stoianoglo a fost demis din funcţie pentru că şi-ar fi depăşit autoritatea şi pentru că nu a deschis cazuri anticorupţie împotriva unor magnaţi de afaceri proeminenţi, aminteşte Reuters. 

Maia Sandu consideră Rusia drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Republica Moldova şi s-a poziţionat în fruntea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta stabilea sprijinul pentru Sandu la 30%, faţă de 18% pentru Dodon. Sondaje recente sugerează că moldovenii vor sprijini aderarea la UE, aproximativ 60% pronunţându-se în favoarea aderării la blocul comunitar.

Socialiştii şi Partidul Comunist, o formaţiune mai mică, au denunţat referendumul drept un complot pentru a ajuta la realegerea lui Sandu.

Blocul „Victoria“ pro-Moscova, având legături cu omul de afaceri moldovean Ilan Şor, în prezent fugar, face campanie sub sloganul „Nu UE”.

Dar Şor, care a fost condamnat în lipsă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă, şi susţinătorii săi nu au arătat nicio înclinaţie să-şi unească forţele cu socialiştii şi comuniştii.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News