Femeile au solicitat obligarea IPJ Alba și a IGPR să le restituie bunurile mobile ridicate în anul 1988 de la părinții lor, în prezent decedați, constând în șapte file de carton pe care erau lipite mai multe mărci filatelice de mare valoare: o filă „Cap de bour”, emisiunea a II-a cu 6 mărci filatelice, o filă „Principatele unite”, cu 6 mărci, o filă, „Carol cu favoriți” și „Carol cu barbă”, cu 10 mărci, o filă „Vulturi”, cu 13 mărci, plus alte trei file cu peste 30 de mărci valoroase. 

Mărci poștale Cap de Bour lipite pe mărci poștaleIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ce s-a întâmplat cu mărcile confiscate

Cele două surori au prezentat un proces-verbal, încheiat în 20 aprilie 1998, de către un reprezentant al fostului Inspectorat General al Poliției Române și de către un reprezentant al fostei Miliții Județene Alba, prin care se constata că cei doi soți dețineau mărcile filatelice, care au fost ridicate în urma unei percheziții pentru că erau susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național. Ulterior, timbrele nu au mai fost returnate, dar nici nu a fost emisă o decizie privind confiscarea oficială și includerea acestora în patrimoniul cultural național.

Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”
Recomandări
Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”

La solicitarea instanței, a fost realizată o expertiză, care a concluzionat că timbrele nu mai există fizic, ele neputând fi identificate în niciuna din arhivele autorităților publice parte în proces. 

„Identificarea comparabilelor pentru fiecare tip de marcă poștală în parte s-a făcut pe baza documentelor și descrierilor existente, precizându-se sub acest aspect că, din cauza absenței mențiunilor clare referitoare la tipurile de mărci poștale revendicate, singurul element de identificare fiind denumirea generică a emisiunii (de exemplu, Cap de bour – emisiunea a II-a, în condițiile în care doar această emisiune are trei tipuri de valori și alte 12 subtipuri), expertul a efectuat o cercetare pentru fiecare din variante/subtipuri, pentru fiecare marcă poștală”, se precizează în hotărârea instanței, cu referire la raportul de expertiză.  

Astfel, prin raportare la acest document s-a calculat valoarea actuală a timbrelor ca fiind de 1.035.149 de lei, sumă care, dacă hotărârea rămâne definitivă, va fi primită de cele două surori. 

Expertul a avut în vedere lucrări de specialitate, respectiv catalogul mărcilor poştale româneşti şi a plecat de la prezumţia autenticităţii bunurilor, care a fost constatată și de către judecător. „Tocmai ridicarea acestora în vederea expertizării acreditează ideea de autenticitate, pentru că organele statului nu ar fi procedat în modalitatea consemnată în conținutul acestui proces-verbal dacă nu aveau cel puțin indicii credibile că bunurile pe care le ridică sunt autentice. Consemnările existente sunt de natură să facă credibilă ipoteza că lucrătorii din cadrul fostei miliții au ridicat acele bunuri despre care existau date că sunt autentice și au lăsat în posesia celor vizați de percheziție mărcile filatelice pentru care nu existau nici măcar indicii de autenticitate”, a susținut magistratul.

Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani
Recomandări
Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani

Instanțele au apreciat că deținerea timbrelor de către IPJ Alba și IGPR, ce au calitatea de succesori în drepturi ai organelor de stat ce au efectuat operațiunea de ridicare a acestor bunuri în vederea expertizării, este una abuzivă, ce obligă la restituirea lor în natură sau prin compensație financiară.

Poliția Română: „Suma acordată este disproporționată”

Reprezentantul IGPR a susținut că ridicarea bunurilor a fost realizată în baza Legii nr. 63/1974 în vederea expertizării, iar nu pentru a fi trecute în proprietatea statului. Poliția Română a completat că „miliţia nu avea vreo competenţă legată de expertiză şi astfel nu este întemeiată prezumţia instanţei că mărcile filatelice au rămas în posesia lucrătorilor acestei structuri”. 

„Autenticitatea mărcilor nu a fost stabilită dincolo de orice dubiu, iar suma acordată cu titlu de contravaloare a acestora este disproporționată. Autenticitatea mărcilor nu putea fi stabilită pe baza declaraţiilor unor martori, ci numai prin expertiză, iar raportul de expertiză din cauză, în lipsa mărcilor care nu se mai regăsesc fizic şi a lipsei menţiunilor referitoare la tipurile de mărci revendicate, nu stabileşte autenticitatea acestora”, a mai susținut IGPR. IPJ Alba a criticat refuzul judecătorilor de a introduce în cauză și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, al cărui delegat a participat, în 1988, la ridicarea bunurilor în scopul predării lor pentru expertizare. 

Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța
Recomandări
Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța

„Probele administrate nu dovedesc reintrarea în patrimoniul autorilor reclamantelor sau al reclamantelor a bunurilor ridicate şi nici a unei părţi dintre acestea. Curtea constată că probele administrate în cauză nu sunt apte să înlăture prezumţia autenticităţii mărcilor filatelice ridicate. În cauză, având în vedere că nu s-a putut stabili data pierderii bunurilor, se impune a se reţine momentul preluării, respectiv data de 20.04.1988”, a precizat Curtea de Apel Brașov, care a menținut hotărârea Tribunalului Brașov. Cele două instituții au contestat hotărârea la ÎCCJ, unde cauza nu a primit, deocamdată, un termen de judecată.

Ce este timbrul „Cap de bour”

Cele mai valoroase mărci poștale din colecția confiscată de fosta Miliție comunistă sunt cele denumite „Cap de bour”. Denumirea timbrului a fost inspirată de reprezentarea capului de bour, simbol heraldic al Principatului Moldovei, iar tipărirea unei mărci poștale proprii, dincolo de importanța sa practică, era menită să afirme dorința de independență a acestei provincii românești față de Imperiul Otoman.

IGPR și IPJ Alba, despăgubiri de peste 200.000 de euro pentru zeci de mărci poștale preluate abuziv de Miliție în 1988. Printre acestea, o filă „Cap de bour” 
Timbre Cap de bour cu valoarea de 5 parale

Prima serie a mărcii poștale „Cap de bour” a fost realizată la „Atelia Timbrului” din Iași, după un model austriac, fiind tipărită, bucată cu bucată, cu ajutorul unei matrițe de oțel cu presă manuală, prin folosirea tehnicii tête-bêche, care implica rotirea celui de-al doilea timbru la 180 de grade față de linia de separație. Pe fiecare marcă poștală era reprezentat într-un cerc capul de bour cu o stea cu cinci colțuri între coarne, însoțit de goarna poștei și de legenda „porto scrisori”, imprimată cu caractere chirilice în interiorul buclei pe care o descria goarna. Tot cu caractere chirilice era înscrisă și valoarea fiecărei mărci poștale din tirajul primei ediții: 27 de parale (6.000 de exemplare), 54 de parale (10.000 de exemplare), 81 de parale (2.000 de exemplare) și 108 parale (6.000 de exemplare). 

IGPR și IPJ Alba, despăgubiri de peste 200.000 de euro pentru zeci de mărci poștale preluate abuziv de Miliție în 1988. Printre acestea, o filă „Cap de bour” 
Ziarul „Zimbrulu și Vulturulu”, francat cu opt mărci poștale „Cap de bour” de 5 parale, din a doua emisiune din 1858

Mărcile poștale din prima serie au început să fie folosite din data de 22 iulie 1858, când la Iași au fost aplicate pentru prima dată pe 16 scrisori simple și 7 recomandate, și au rămas în circulație doar câteva luni, pentru că în toamna aceluiași an, în urma introducerii tarifului poștal unic, a fost emisă o a doua serie „Cap de bour”, cu valori de 5, 40 și 80 de parale, care prezenta unele diferențe față de emisiunea anterioară: steaua cu 6 colțuri (în loc de 5), forma dreptunghiulară, ușor rotunjită la colțuri (în locul celei rotunde). O consecință a fost aceea că, la 31 octombrie 1858, mărcile poștale din prima ediție, nevândute până în acel moment, au fost retrase de pe piață și distruse, estimându-se că din cele 24.000 de piese emise, în prezent ar mai exista pe piața filatelică doar 750, care valorează astăzi între 5.000 și 100.000 de euro. Timbrele „Cap de bour” au fost imprimate și valabile doar în Moldova, până la data 1 mai 1862.

Foto: Arhivele Naționale ale României / Agerpres

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

monteverdi   •   17.08.2024, 15:43

Poate scrieți articole cu un titlu corect, unde nu lipsește verbul, care e înlocuit de virgulă. Să ne mirăm că nu se mai exprimă corect tinerii? E suficient să citească astfel de titluri.

fuckyou   •   17.08.2024, 12:23

Ca de obicei MAI nu are nici o vina, sindicatul tace malc ... daca era sa primeasca ceva erau cap de lista!!!

hurricane   •   17.08.2024, 09:42

la revolutie multi destepti au stiut pe ce sa puna manain timp ce ........ se bucurau in strada ei completau si mareau finantele si averea familiei lor

    TULCEA1959   •   17.08.2024, 17:44

    hurricane   •  17.08.2024, 09:42

    la revolutie multi destepti au stiut pe ce sa puna manain timp ce ........ se bucurau in strada ei completau si mareau finantele si averea familiei lor

    Mai mult decât CORECT, acest comentariu...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Știrileprotv.ro
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Viva.ro
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Imaginea zilei cu Donald Trump. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Imaginea zilei cu Donald Trump. Update
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Elle.ro
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Observatornews.ro
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI