Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat, duminică, printr-un comunicat de presă, că în această noapte va primi încă două milioane de teste rapide antigen din salivă. Ulterior, Ministerul Educației a explicat printr-un comunicat de presă că în școlile în care au existat probleme cu testele de salivă, procedura se va face în zilele de marți și vineri. În schimb în unitățile școlare care nu au avut astfel de probleme, procedura se face ca până acum, adică în zilele de luni și joi.
Camioanele instituţiei sunt pregătite pentru a recepţiona cantitatea de teste urmând ca luni, 13 decembrie, aceasta să ajungă la inspectoratele şcolare din ţară, conform caietului de distribuţie elaborat de Ministerul Educaţiei.
„În urma discuţiilor purtate în ultimele zile de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu reprezentanţii societăţilor comerciale care urmau să livreze produse de tipul «Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă», conform calendarului de livrare stipulat în contracte, în cursul acestei nopţi, două milioane de astfel de dispozitive medicale vor intra în stocurile IGSU. Societatea comercială care va aduce aceste teste avea termenul de livrare în data de 20 decembrie 2021”, a anunțat IGSU într-un comunicat de presă.
După anunțul IGSU, Ministerul Educației a venit cu noi precizări legate de acest subiect. Astfel, în școlile în care au existat probleme cu numărul testelor de salivă, procedura se va realiza în zilele de marți și vineri.
„Având în vedere că tranșa cea mai recentă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, a transmis duminică seara Ministerul Educației.
Astfel, în școlile unde nu au existat probleme cu testele de salivă, procedura de testare se va desfășura ca până acum, adică în zilele de luni și joi.
Autoritățile au mai precizat că „testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate.”
„Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. Această testare se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor”, a mai transmis Ministerul Educației.
De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice.
Testele de salivă livrate în școli, epuizate
Săptămâna aceasta, joi, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că inspectoratele şcolare din ţară au doar jumătate din testele care ar fi necesare pentru testarea de luni a elevilor şi a precizat că încă aşteaptă răspunsul IGSU cu privire la următoarea tranşă de teste.
Acesta a precizat că, în calitate de autoritate care gestionează sistemul de educație, „a iniţiat toate demersurile legale conforme atribuţiilor”.
Raed Arafat a anunțat, vineri, într-o emisiune la Digi24, că unii furnizori nu au respectat contractele.
„Noi am primit acordurile-cadru de la ONAC semnate: primul furnizor – 3 milioane de bucăți, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, al doilea furnizor – 5 milioane de bucăți livrate și distribuite, al treilea – 1 milion de bucăți, cu foarte mare prețul, prețul este de 3 ori mai mult decât cel mai mic preț. Dacă situația nu se rezolvă, vom merge pe linia asta să contractăm, că au acord cadru. A fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC a greșit, dar poate vin ceilalți cu prețuri mai rezonabile”, a declarat șeful DSU.
Ministerul Educației a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), graficul livrărilor de teste de salivă pentru școli, în condițiile în care cele rămase sunt insuficiente pentru săptămâna următoare.
Ministerul Educației a anunțat, joi, că au fost depistate 76 de cazuri de coronavirus, în urma testelor de salivă făcute joi, dintre care patru au fost confirmate prin teste PCR și trei au fost infirmate.
Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se realizează în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. Fiecare unitate de învățământ poate decide însă dacă testarea se face la școală, la începutul orelor sau de către părinți, acasă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!