La nivel național, funcționează aproape 600 de spitale de stat și private, în cadrul a 1.392 de imobile, iar în urma verificărilor de la secțiile ATI, pompierii, inspectorii DSP și ISCIR au descoperit aproape 2.000 de probleme.
Doar 310 dintre acestea au autorizație la incendiu, iar 52 sunt autorizate parțial, se arată în concluziile raportului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, transmis Europa FM.
De asemenea, dintre clădirile care nu dețin autorizație (302), pentru 120 de clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu.
Mai mult, 728 dintre clădirile unităților sanitare nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Principalele nereguli descoperite în secțiile ATI:
- nefuncționarea sau inexistența mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu
- funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu
- lipsa hidranților sau nefuncționarea lor, dar și lipsa stingătoarelor de incendiu
- neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora
- marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență.
Între timp, în București și în județul Ilfov, controalele sunt în curs.
În raportul IGSU ce va fi înaintat premierului interimar Nicolae Ciucă se arată că „principala problemă a fondului construit existent este generată de exploatarea, chiar zeci de ani pentru unele categorii de construcții, fără intervenții de reabilitare a instalațiilor utilitare existente sau lucrări de modificare care să vizeze îmbunătățirea tuturor cerințelor de calitate față de momentul edificării lor”.
Inspectorii au amendat reprezentanții spitalelor, în principal managerii, cu aproape jumătate de miliard de lei.
„Autorizația trebuie solicitată după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și înainte de darea în funcțiune a clădirii. Obligația solicitării și obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu revine investitorului, respectiv beneficiarului investiției. Avizul/autorizația de securitate la incendiu trebuie obținută atât pentru construcții existente, atunci când se schimbă funcțiunile unui spațiu și/sau se execută lucrări de modificare, cât și pentru construcții noi”, transmite IGSU.
Pentru unitățile sanitare, această obligație a fost instituită începând cu anul 1992 și subzistă până la acest moment.
Verificările au loc după ce la jumătatea lunii noiembrie un incendiu a cuprins secția ATI de la Spitalul din Piatra-Neamț, în urma căruia zece persoane au murit. Mai mult, din cei 7 pacienți transferați la spitalele din Iași, doar unul a supraviețuit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro